Blog


  
 

Veled is előfordult már, hogy amint megérezted gyomrod korgását, egyből valami harapnivalóhoz nyúltál? Sokan nem tudják, de az éhségérzet gyakran összetéveszthető a szomjúságérzettel. Ez a 2 érzés nagyon hasonló egymáshoz és gyakran ugyanazokkal a „tünetekkel” jár. Ráadásul az agy ugyanazon része (hipotalamusz) felelős mindkét érzet jeleinek értelmezésért. Klinikai vizsgálatok alapján kimutatták, hogy az emberek 37%-a tévesen ítéli meg azt, hogy a 2 érzés közül éppen melyik kerítette hatalmába.


Általános tünetek
Néhány általános éhségtünet lehet: üresség érzet a gyomorban, gyomor korgása, szédülés, fejfájás, ingerlékenység, koncentráció hiánya, hányinger.
A szomjúság jelei: száraz bőr, száraz szem, fokozott pulzusszám, fejfájás, hányinger, szédülés, lassúság, sötét vizelet.
Jól látszik, sok az átfedés a 2 érzet között. Sőt a szomjúság esetében szinte minden tünet előfordulhat, ami az éhségnél megjelenik. Az átfedő tünetek könnyen téves diagnózishoz vezethetnek, nehéz tehát meghatározni, melyik áll fenn valójában. Ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha tudatosan odafigyelünk magunkra és arra, mit fogyasztottunk és milyen mennyiségben aznap.

 

Néhány tipp az éhség/szomjúságérzet elkerülésére

  • Ne várd meg, míg megszomjazol, hisz az már a dehidratáltság jele. Igyekezz egész nap rendszeresen, kellő mennyiségű folyadékot fogyasztani, hogy ne alakuljon ki a szomjúságérzet. Erre akár beállíthatsz telefonodon óránként riasztást, így mindig figyelmeztetni fog, ha eljött az idő a folyadékpótlásra.
    Nagy segítségedre lehet ebben egy saját kulacs vagy termosz, mellyel mindig magad mellett tarthatsz kellő mennyiségű folyadékot, ha pedig kifogy, egyszerűen csak újratöltöd.
    Azt, hogy mennyi folyadékra van egy embernek szüksége átlagosan és milyen jótékony hatásai vannak a megfelelő folyadékbevitelnek, arról előző blogbejegyzésünkben olvashatsz!
  • Figyelj a tested jelzéseire! Az „éhség” első jeleinél ne nyúlj azonnal a közeledben lévő nasihoz, vagy ne nyisd ki a hűtőt azzal a céllal, hogy most tele tankolod magad valami finomsággal! Első körben igyál pár pohár vizet vagy bárminemű folyadékot és várj 15 percet! Ha valóban éhes voltál, akkor egy enyhe gyomorfájdalmat érezhetsz, míg ha csak szomjas voltál, elégedettségérzet lesz úrrá rajtad.
  • Amint valóban éhségérzet jelenik meg, válassz vesebarát ételeket! Rostban gazdag, alacsony zsírtartalmú, magas antioxidáns tartalmú ételeket, mint pl. az alma, bogyós gyümölcsök, szőlők stb.
  • Aludj eleget! Bizony ám…az alvás az éhségérzetünkre is hatással van, hiszen a kevés alvás növeli a ghrelin hormon szintjét (ami az éhségért felelős), míg a megfelelő mennyiségű pihenés a leptin hormonok (jóllakottságért felelős) növelésében segít


Ha fogyni szeretnél, figyelj oda ezekre
Ha fogyni szeretnél, akkor is jó, ha észben tartod ezeket a tanácsokat, hiszen megkíméled magad egy felesleges falórohamtól, ráadásul, ha a megfelelő érzést elégíted ki, azzal számos pozitív hatást érhetsz el szervezetedben.
Sokan nem is csak akkor esznek vagy isznak, ha éhesnek/szomjasnak érzik magukat, hanem csak egyszerűen az ízek élvezete miatt, vagy éppen mert unatkoznak, esetleg mert arra gondolnak, nemsoká úgyis megéheznek/megszomjaznak. Ezek azonban akár súlyos következményekkel járhatnak, hiszen ha pl. több kalóriát viszünk be a nap folyamán, mint amennyire testünknek szüksége lenne, akkor – valószínűleg nem mondunk újdonságot – elhízhatunk.
Egy tanulmány szerint a felnőttek körében a nem megfelelő hidratáció magasabb testtömeg-indexhez (BMI-index) társul. A kutatók azt feltételezték, hogy azoknak az egyéneknek, akiket a BMI-diagram szerint elhízottnak minősítenek, nehezebb lehet hidratált állapotban maradni.

Kalóriadús italok, folyadékkal teli élelmiszerek
A képet tovább bonyolítja, hogy sok étel vizet is tartalmaz, míg egyes italok kalóriában gazdagok lehetnek. A vízzel teli ételek (egyes gyümölcsök, zöldségek vagy levesek) fogyasztása ugyan segíthet a szomjúság és az éhségérzet leküzdésében is, viszont az italok nem elégítik ki az égségérzetet, még akkor sem, ha kalóriában bővelkednek.
Az éhségérzet fokozatosan növekszik az utolsó étkezés óta eltelt idő növekedésével. Az, hogy milyen korán kezded el érezni az éhséget, természetesen függ attól, hogy mennyi és milyen összetételű táplálékot vittél be szervezetedbe. De ha gyanúsan hamar tör rád az éhségérzet, vélhetőleg szomjúsággal állsz szemben. Ilyenkor, - ahogy fentebb is tanácsoltunk -, fogj egy poharat, és kortyolgass el belőle pár adag friss vizet, vagy valami finom italt!


Sóvárgás vagy valódi éhség
Ha valóban éhes vagy, bármilyen szilárd étel eltelítheti gyomrodat, azonban ha nem laksz jól bármitől, akkor valószínűleg csak egy bizonyos ételtípus után sóvárogsz. Ez esetben sokszor valamiféle vitamin- vagy ásványianyag hiány állhat a háttérben. Ez laboratóriumi vizsgálatokkal könnyedén kideríthető.

 

Érzelmi éhség
Abban az esetben, ha sem az evés, sem az ivás nem elégíti ki sóvárgó vágyaidat, akkor gyanakodni lehet arra, hogy a valódi éhség helyett érzelmi éhséget tapasztalsz, vagyis valamiféle érzelmi hiányban szenvedsz, valami hiányt szeretnél pótolni az étkezéssel.
Ez a téma már szakorvosi véleményt és kezelést igényel, így tehát ha erről van szó, minél előbb fordulj egy megbízható szakemberhez, aki segíthet megoldani az esetleges lelki problémáidat!

 

Figyelj tehát oda magadra, vedd észre tested jelzéseit és legfőképp előzd meg a kialakuló éhség- vagy szomjúságérzetet megfelelő prevencióval!

Éhség vagy szomjúság

Tél utolsó heteiben járunk, ilyenkor hűvös, borús az idő, amely kihatással van energiaszintünkre, kedélyállapotunkra is. Mivel ilyenkor ritkán süt ki a nap, nehezen vagy egyáltalán nem jut szervezetünkbe D-vitamin, emiatt gyakran érezhetjük magunkat levertnek, enerváltnak. A D-vitamint ugyan lehet pótolni megfelelő táplálkozással, azonban nehéz olyan mennyiségű, megfelelő típusú táplálékot fogyasztani, amellyel fedezhetjük napi szükségletünket. Ráadásul az ember változatosan étkezik, így elképzelhető, hogy míg egyik nap nagyobb adagot visz be szervezetébe, úgy a másik nap már ennek töredékét. Erre a célra megfelelő lehet a gyógyszertárakban, drogériákban, gyógynövényboltokban kapható, mesterségesen előállított vitamin, mely kapható tabletta, kapszula vagy akár – keverve egyéb más hatóanyagokkal és italokkal - különféle folyadékok formájában.
Fontos azonban odafigyelni arra, hogy szerves vitamint vásároljunk, ugyanis csak ezt képes a szervezet megfelelő módon feldolgozni.

 

Hidratáció
A D-vitamin pótlásának fontossága egyre jobban beépül a köztudatba, mint energiapótló készítmény, azonban sokan megfeledkeznek az egyik alapvető dologról, ami nem más, mint a hidratáció.
Amennyiben a szervezet nem jut elég folyadékhoz, nem képes ellátni megfelelően funkcióját, így felhalmozódhatnak a méreganyagok, lelassul az anyagcsere.
Nem is gondolnánk, mennyi mindenre kihatással van az, ha nem fogyasztunk elég folyadékot.
Mivel egy ember testtömegének kb. 2/3-a víz, így a legjobb az, ha tiszta vízzel tartjuk fent a folyadékháztartásunk egyensúlyát.

 

Rengeteg tényező befolyásolja, hogy mennyi vizet veszítünk a nap során, így nem lehet általánosan meghatározni, hogy egy embernek mennyit kellene innia átlagosan. Gyakori és elterjedt tévhit, hogy 1,5-3 liter víz fogyasztása mindenki számára a megfelelő mennyiség. Azonban ez nem ilyen egyszerű.
Tulajdonképpen a leadott vízmennyiségnek meg kellene felelnie a felvett mennyiséggel, ugyanis már egy csekély, 2%-os vízveszteség is traumákat okozhat a szervezetben. Ilyenkor megjelenhetnek olyan tünetek, mint a fejfájás, fáradtság, csökkent állóképesség.
Először a porckorongokból és az ízületekből, ez után az agyból és az izmokból fogy el a víz. Ennek eredményeképp alakulnak ki a különféle gerinc és ízületi degeneratív betegségek.

 

Folyadékszükséglet
A vízleadás mértéke függ a hőmérséklettől, a mozgás mennyiségétől, az egészségi állapottól, légzéstípustól, táplálkozástól és még sok egyéb egyéni tényezőtől.
Ezen kívül számít a kor, a nem, valamint a testsúly is. Jól látható hát, nem lehet egy általános folyadékszükségletet belőni, ami minden egyénnek megfelelő lenne.
Vizelet+székletürítés során kb 1,7 liter folyadékot veszítünk el naponta, míg csupán a légzéssel, valamint bőrünkön keresztül nagyjából 800 ml-t. És ezek csak az alapvető élettani funkciók, itt még nem vettük számításba a fentebb felsorolt tényezőket.
Ha nagyon szigorúan mégiscsak meg akarunk határozni egy mértéket, azt mondhatjuk, közepes hőmérsékletnél, mérsékelt fizikai aktivitással egy felnőtt nő napi folyadékszükséglete 2 liter, egy férfié 2,5 liter, míg egy gyermeké 1,6-2,1 liter.
Ne várjuk meg, amíg megjelenik a szomjúságérzet, hiszen ez a tünet már azt jelzi, hogy egy jó ideje dehidratált állapotban vagyunk! Ezt megelőzvén igyekezzünk folyamatosan hidratálni magunkat, fogyasszunk el óránként legalább 2 dl folyadékot, így biztosak lehetünk abban, hogy a nap folyamán megfelelő mennyiséget juttatunk be szervezetünkbe.


Kulacsok és termoszok, a megfelelő mennyiségű ivásért
Nagy segítséget jelenthet ebben egy saját kulacs vagy termosz, mellyel könnyedén nyomon követhetjük, mennyi folyadékot fogyasztottunk. Űrtartalomtól függően kitűzhetjük célul, hogy egy nap hány palackkal kell innunk ahhoz, hogy meglegyen a napi mennyiség. Ha pl. egy 500 ml-s kulacsunk vagy termoszunk van, azt nagyjából 4-szer kell újratölteni és akkor már jók vagyunk.

Ilyenkor télen mindenkinek jobban esik egy meleg vagy akár forró ital, mellyel a folyadékpótlás mellett felmelegíthetjük testünket. Erre tökéletes lehet egy gyümölcs- vagy akár gyógytea, amellyel nem csak pusztán folyadékot viszünk be szervezetünkbe, hanem egyúttal különféle gyógyhatású készítményeket, vitaminokat, ásványi anyagokat egyaránt.
A rozsdamentes acél termoszok, valamint a neoprén huzatos üvegkulacsok kiválóan alkalmasak arra, hogy órákon át melegen tartsák számunkra a beléjük töltött italokat.
Melegebb időkben pedig ennek épp az ellentéte, segítenek, hogy sokáig hidegen álljanak a szomjoltók rendelkezésünkre.

A változatosság és a mértékletesség minden területen fontos, így egy vitamindús gyümölcslé, kalciumdús tej, egy energetizáló kávé, alkalomadtán valamilyen ízesített víz, valamint limonádé is belefér.
Egy adag kávét pl. magunkkal vihetünk egy kifejezetten kávés és teás üvegkulacsban, mely kapható egészen pici, 250 ml-s változatban is, így tényleg csak annyit kell magunkkal vinnünk, amennyire a reggeli feltöltődés során szükségünk lehet egy fárasztó munkahelyi vagy iskolai nap során.

Folyadékszükségletünk nagyjából 20-30%-át azonban élelmiszerek formájában visszük be szervezetünkbe, ennek fényében fontos a változatos táplálkozás is, fogyasszunk hát minél több zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, főzeléket, valamint levest, amelyek már önmagukban nagy víztartalommal rendelkeznek. Így még ha el is felejtünk elegendő mennyiségű vizet/italt inni, akkor is egy részét a táplálkozás során pótolni tudjuk.

 

A megelőzés a legfontosabb
Ha szép és feszes bőrre, egészséges körmökre és hajkoronára vágysz, meg akarod előzni a ráncok kialakulását, elejét akarod venni a különféle betegségeknek és elhízásnak, valamint meg akarod akadályozni az alvásproblémákat és számos betegséget, akkor figyelj oda mennyit és mit iszol! Ha még eddig nem tetted, szerezz be magadnak egy kulacsot vagy termoszt és légy tudatos a folyadékfogyasztást illetően is!

Hidratáció palackkal

A hordozható, hőmegtartó palackok
A hőmegtartó palackok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Egyrészt - mint ahogy a neve is sugallja - sokáig képesek megtartani a bele töltött folyadék hőmérsékletét. Másrészt pedig segítségükkel saját kulacsunkban vihetjük magunkkal télen a melengető, nyáron pedig hűsítő italainkat.
A legismertebb hőtartó palack a termosz, amelyet már évszázadok óta emberek milliói előszeretettel használnak.
A termoszok működési elvét már egy korábbi blogbejegyzésünkben kifejtettük, így erre most nem térnénk ki külön.
Viszont azt mindenki tudja, hogy egy ilyen eszközzel a kezünkben kiválthatók a káros műanyag PET palackok, és olyan érzést keltenek, mintha magunkkal vinnénk egy mini mikrót vagy egy icipici hűtőt. Egyetlen kis palack képes arra, hogy külön eszköz, illetve háztartási gép nélkül órákon át megőrizze kedvenc italaink hőmérsékletét.
A termoszokat azonban nem mindenki preferálja. Van, aki eleve a fém dolgokkal nem szimpatizál, vagy szimplán csak nem szeret ilyenből inni; míg más kissé hűvösnek találja, ha megtapintja őket.
Ennek kiküszöbölése érdekében jöttek létre az úgynevezett – címben is szereplő – neoprén huzatok. Ezek a kis kabátkák innovatív és praktikus találmányai korunknak.


De mire is jók ezek a huzatok?
A neoprén huzatok egyfajta kabátkaként funkcionálnak, amelyeket üvegkulacsra helyezve máris kiélvezhetjük pozitív tulajdonságait.
Alapvetően egy üvegkulacs önmagában nem tudja megőrizni a folyadékok hőmérsékletét, azonban ha ráhúzunk egy neoprén huzatot, képes átvenni egy termosz szerepét. Habár a hőt nem tartja olyan hosszú ideig, mint vákuumos társa, viszont pár óra erejéig mindenképp élvezhetjük eme áldásos jellemzőjét.
Ezek a huzatok 100%-ban neoprén poliészterből készültek, valamint rendkívül jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek.

További pozitív jellemzői

Amellett, hogy órákon keresztül hidegen/melegen tartják a beléjük töltött italokat, számos egyéb pozitív jellemzőt tudhatnak magukénak.
Íme néhány érv, hogy miért is érdemes neoprén huzatos üvegkulacsot vásárolni…

 

Segítségükkel kiválthatók az eldobható műanyag palackok, hiszen egy neoprén huzatos üvegkulacs többször felhasználható, akár éveken/évtizedeken át hű társunk lehet.

 

Anyagának köszönhetően a huzat rendkívül puha és kellemes tapintást biztosít számunkra.

 

Webshopunkban kizárólag olyan huzatokat árulunk, melyekre egy plusz fülecske került felvarrásra, ami által könnyedén felakaszthatjuk kulacsunkat hátizsákunkra, így az mindig kéznél lesz, amikor éppen szükség van rá.

 

Cipzáros kivitelezésének köszönhetően könnyedén eltávolíthatók az üvegről, így tisztításuk és cseréjük is igen egyszerűnek mondható.

 

Nem utolsósorban pedig az egyik legkedveltebb jellemzője a változatos és egyedi külsejében rejlik. Számos színben és mintázatban elérhető, melyek közül mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelőt.
Egyszínű, többszínű, sportos, csajos minták, kisgyermekeknek szánt cukiságok… Egyszerűen nincs, aki ne találná meg köztük a számára legoptimálisabb darabot.

 

És persze nem kell megelégednünk csupán egyetlen mintával/színnel, hiszen a neoprén huzat cserélhető, így akár minden alkalomra/eseményre más és más külsővel rendelkező kulacsot vihetünk magunkkal.

 

Szerezz be Te is magadnak!
Ennyi pozitív érv mellett Neked sem lehet kifogásod, hogy beszerezz magadnak egyet ezekből a varázslatos termékekből!

Neoprén huzat

Ahogy minden termék esetén – úgy a kulacsoknál is más-más igények merülnek fel vásárlás során. Minden ember egyedi, így mindenkinek más tetszik, mindenkinek más szempont a fontos.
Szerencsére ma már egyre nagyobb teret hódítanak a saját kulacsok, vagy más néven vizes palackok.
Bár a nevük megtévesztő, hiszen természetesen nem csak víz tárolásához optimálisak, szinte bármilyen folyadékkal feltölthetők.

 

Nem győzzük mi sem eléggé hangsúlyozni annak a fontosságát, hogy redukáljuk az egyszer használatos, eldobható PET palackok vásárlásának mennyiségét. Ha mindenki csak egy kulacsot szerez be magának, már óriási mértékben csökken a káros műanyagok újra gyártásának igénye.

 

Ma jelenleg 3 féle alapanyagú kulacs közül válogathatunk a palackok kínálatában.
Ezek a bioműanyag, az üveg, valamint a fém kulacsok.
Az utóbbiak azonban inkább termoszokra jellemzők, így arra most nem is térnénk ki külön, ejtsünk pár mondatot a címben is szereplő bioműanyagról és üvegről.

 

Mindnek megvan a saját maga előnye és hátránya. Lássuk hát, mik ezek…

Bioműanyag kulacsok

Mint azt már korábbi blogbejegyzésünkben taglaltuk, a bioműanyag kulacsok legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy 98%-ban megújuló nyersanyagokból, pontosabban cukornádból készülnek. BPA-mentesek, előállításuk és lebomlásuk során nem keletkeznek káros anyagok, és a szervezetre sincs semmiféle ártó hatásuk.

 

A második pozitív tulajdonság, - amiért népszerű a vásárlók körében - az a kis súly. Sokan szeretnek egy hosszabb túrára, edzésre rengeteg cuccot magukkal vinni hátizsákjukban. Ilyenkor ugyanis szükséges váltó- vagy melegruha, cipő, törölköző, különféle túrakiegészítők stb, amiket nem hagyhatunk otthon. Nem beszélve a női táskák rejtelmeiről, a hölgyek szerint ugyanis sosem tudhatni, mire lehet szükség. Így – erős túlzással – szinte a fél lakást magukkal viszik, mert majd ez is jól jön valamire, meg majd annak is hasznát veszik. Mindegyik fél esetében pedig rendkívül nagy könnyebbséget jelent, ha egy elenyésző súllyal rendelkező kulacsban vihetnek magukkal kellő mennyiségű folyadékot.

 

Különféle színben és méretben fellelhetők a piacon, így mindenki megtalálja a számára legoptimálisabb darabot. Vannak az ún. sportkulacsok, melyek kifejezetten a sportembereknek lettek tervezve. Belsejükben egy keverőlabda található, amely segítségével bárhol bármikor elkészíthetik maguknak kedvenc energetizáló sportitalukat.

 

Hátrányuk között talán annyit tudnánk megemlíteni, hogy a túl magas hőmérsékletet nem tűrik olyan jól, így pl. mosogatógépben nem ajánlott tisztításuk, ezen kívül értelemszerűen a nagyon forró italok tárolására sem alkalmasak.

Üvegkulacsok
Az üvegkulacsok előnye, hogy rendkívül ellenállók a hideg és forró hőmérséklettel szemben.
Ebből adódóan kiválóan alkalmasak a nagyon hideg, valamint a forró italok tárolására is.
Akár 0°C és 80°C közötti folyadék is tölthető beléjük. Bioműanyag társaikhoz hasonlóan az üvegkulacsok sem tartalmaznak káros anyagokat és szerves vegyületeket, BPA-mentesek és természetes anyagokból készülnek.
Egy üvegkulacsból sokaknak jobban esik az ivás, minőségibb érzetet nyújt.

 

Hátrányuk pedig - pont a bioműanyag ellentéte -, hogy nagyobb súllyal rendelkeznek.

 

De ezt a negatívumot palástolni tudjuk egy plusz kiegészítővel, amely extra funkciót biztosít számukra. Ez pedig nem más, mint a neoprén huzat. Mivel az üveg önmagában nem képes megőrizni hosszútávon a folyadékok hőmérsékletét, ez a kis kabátka lehetővé teszi, hogy már-már termoszként funkcionáljon a neoprén huzatos üvegkulacs. De hogyan is lehetséges ez?
Hát úgy, hogy speciális anyagának köszönhetően képes a hőmegtartásra. Az üvegre húzva egyfajta védőpajzsként szuperál, képes akár órákon át tartani mind a hideg, mind a meleg italok hőfokát.
Ráadásul puha mivoltának köszönhetően igen kellemes tapintást biztosít használója számára.
Na és persze, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, az az extra külső, extra stílus, amit biztosít számára. Mivel ezek a huzatok különféle színekben és mintázatban elérhetők, kifejezhető vele saját egyéniségünk, de akár igény szerint váltogathatjuk is őket.

Bioműanyag és üvegkulacsok

Ha termoszokról beszélünk, érdemes előbb arra kitérni, hogy étel- vagy ital tárolására szeretnénk vásárolni őket.
Nem mindegy, hiszen értelemszerűen más formájú és méretű termosz szükséges ételeinkhez és más az italokhoz.

Mint arról korábbi blogbejegyzésünkben már írtunk, a termoszok működési elve a vákuumos technológián alapszik. Dupla falai között vákuum található, így a hő nem képes áramolni közöttük, ezáltal tartva a termosz belsejében tárolt ételek/folyadékok hőmérsékletét akár hosszú órákon keresztül.

Eleinte hőmegtartó palackokat kezdtek el gyártani, de hamar felismerték a lehetőséget egy ételtároló termosz megalkotásában is. Hiszen miért csak szomjoltóink hőmérsékletét akarnánk megőrizni, ha ezt megtehetjük főtt ételeinkkel is?
A legjobb hőmegtartó képességgel a rozsdamentes acélból készült termoszok rendelkeznek. Ezek a típusok élelmiszer tárolására alkalmas 18/8-as minőségű inox termékek, melyek semmilyen módon nem károsítják az egészséget, ráadásképp BPA-mentesek is, így nem tartalmaznak káros vegyületeket.

Ételtároló termoszok
Az ételtároló vagy ételhordó termoszokat főképp meleg főételek, levesek tárolására alkották meg.
Azok számára, akik szeretnek túrázni és a környéken nincs lehetőség étterembe vagy élelmiszerüzletbe betérni; vagy akik csak egyszerűen a házi kosztot preferálják, és jobban szeretik az otthonról vitt, saját kezűleg készített ételeket fogyasztani, azok számára egy ilyen termék tökéletes választás lehet.

 

Ételhordók levesekhez
Léteznek speciális, levesekhez való termoszok, melyek hengeres formával rendelkeznek.
Zárófedelükben szilikon tömítőgyűrű található, mely 100%-os szivárgásmentességet biztosít számára, így a rázkódások közepette sem kell amiatt aggódni, hogy a leves kifolyna táskánkba, hátizsákunkba.
Ezek a termoszok 0°C és 100°C közötti hőmérsékletű élelmiszer tárolására alkalmasak.

 

Webáruházukban többféle űrtartalmú terméket árusítunk - a 300ml-estől egészen a 750 ml-esig -, hogy mindenki megtalálja a számára legoptimálisabb darabot. Ez által 1 vagy akár több adag leves is magunkkal vihető, így megoszthatjuk laktató finomságunkat egy családtagunkkal vagy akár a párunkkal.

 

Webshopunk különlegessége az összecsukható kanálkát tartalmazó termosz, mely a tetejében kapott helyet. Így nem szükséges pluszban evőeszközt magunkkal vinni, mindig kéznél lesz és még csak plusz helyet sem foglal táskánkban, hiszen a kupak alatt bújik meg.

 

Ételhordók szilárd főételekhez
Az úgynevezett ételhordó termoszok téglalap formával rendelkeznek, melyeket kifejezetten szilárd ételekhez terveztek. Ezek az előbbi típushoz képest tetejükön 2 plusz csattal rendelkeznek.
Levestartó társához hasonlóan szintén 0°C és 100°C közötti hőmérsékletet bír el.
1 vagy 2 szintes verzióban kaphatók, mellyel igény szerint 1 vagy 2 adag főétel is magunkkal vihető egyszerre.

 

A hagyományos, 100%-ban rozsdamentes acélból készült ételes termosz mellett kapható bioműanyag tetővel rendelkező darab is. Ez szinte mindenben megegyezik a tetőtől talpig inox verzióval, viszont plusz jellemzője, hogy az áttetsző tetőn keresztül láthatóvá válik a benne tárolt ételmennyiség. Ez a tulajdonság akkor lehet hasznos, ha egyszerre több ember ételadagjait visszük magunkkal és ebédhez készülődvén nem szeretnénk egyesével kibontogatni a dobozokat. Elég csak felülről rápillantani és máris láthatjuk, kinek az ebédje található benne.

Italtároló termoszok
Most pedig beszéljünk a mindenki által jól ismert, italtárolásra alkalmas termoszokról vagy más néven palackokról.
Szinte nincs olyan ember, akinek élete során ne lett volna legalább 1 saját termosza, vagy legalább valamelyik családtagja ne rendelkezett volna egy ilyennel. Világszerte rendkívül népszerű és a környezettudatos életszemlélet miatt egyre nagyobb teret hódít.
Legyen szó akár sportolásról, akár túrázásról vagy munka-, esetleg iskola idő alatt szeretnénk szomjunkat oltani, minden esetben tökéletes társunk lehet egy termosz.
Bárhol, bármikor jól eshet egy nyári meleg napon egy jó kis hűsítő szomjoltó, vagy a téli hidegben egy forró, élénkítő ital.
Egy rozsdamentes acél termoszba töltött 8°C-os ital 10 óra alatt csupán 14 °C-ra melegszik fel; míg egy 75°C-os forró ital ugyanennyi idő elteltével csak 50°C-ig hűl le.
Jól látszik hát, egy ilyen palackkal a kezünkben egész nap élvezhetjük a beletöltött folyadékok hűsítő vagy éppen melengető hatását.


Típusok
Típusukat tekintve különböző szempontokat vizsgálhatunk meg.
Űrtartalmuk alapján az egészen kicsi, 350 ml-es verziótól, a nagy, 1 literes verzióig kaphatók.
Fajtájukat illetően léteznek termoszbögrék, melyek 1 adagnyi frissítőre elegendők. Ezekbe többnyire kávét szokás tölteni, hogy munka közben gyorsan és hatékonyan energetizálhassuk magunkat.
A bögréken kívül pedig ott vannak az inox palackok, melyekbe több ivásra elegendő szomjoltót tölthetünk.

 

Funkciók
A hagyományos, felfelé keskenyedő termoszok fő funkciója a hőmegtartás.
De ezen kívül találkozhatunk olyan termékekkel, amik valami plusszal rendelkeznek.
Ilyenek pl. az ún. retro termoszok, melyek formájukat tekintve a régi időkre emlékeztetnek, olyanok, akár egy tejhordó. Ezen kívül tetejükön egy fülecske található, mely lehetővé teszi, hogy könnyedén ráakaszthassuk őket hátizsákunkra.

 

Üvegtermoszok
Nem mehetünk el szó nélkül az üvegtermoszok mellett sem, hiszen végtére ezek is rendelkeznek hőmegtartó képességgel.
Ezeknél a típusoknál kupakjukat tekintve vannak a hagyományos, csavaros kupakos verziók; valamint az egykezes kupakos változatok, mely által rendkívül gyorsan és egyszerűen hozzáférhetünk a termoszokban tárolt folyadékhoz, még akkor is, ha csak egy kezünk áll rendelkezésre éppen.


Megjelenés
Talán a megjelenés az, amely tekintetében a lehetőségek tárháza szinte végtelen.
Számos szín, minta közül válogathatunk ma már. Mindenki megtalálhatja a stílusához és egyéniségéhez leginkább passzoló darabot.
Az egyszínűektől, a színes mintázattal ellátott palackokig található minden, mi szem-szájnak ingere.
Vicces, jópofa, gyerekeknek szánt, csillagjegyekkel mintázott, állatos, sport tematikájú, feliratos és még megannyi érdekes és egyedi mintázat várja, hogy gazdára leljen. Akár egyszerre több darabot is beszerezhetünk, így minden szettünkhöz, minden körülményhez különböző külsejű termoszt választhatunk. Vagy hangulatunktól függően vehetjük magunkhoz azt a darabot, ami leginkább tükrözi akkori hangulatunkat, leginkább passzol pillanatnyi lelkivilágunkhoz.

Termosz fajták

Egy saját kulacs rendkívül hasznos lehet a mindennapokban, valamint segítségükkel csökkenthető a környezetszennyezés mértéke.
Ha kulacsvásárlás mellett döntünk, érdemes körbe nézni a kínálat között, hiszen ma már többféle típusú, funkciójú, megjelenésű palack közül válogathatunk.

 

Nézzük sorban a különféle szempontokat!

Alapanyag

A ma kapható kulacsok általában műanyagból, üvegből vagy esetleg fémből készülnek.
Mindegyiknek megvan a saját maga előnye és hátránya is.

A fém kulacsok nem összekeverendők a termoszokkal. Ezek ugyanis nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amely egy termoszt hőmegtartó funkciókkal ruház fel.
Nem dupla falúak, ezáltal falai között nem található vákuum; nem képesek megőrizni a beléjük töltött folyadékok hőmérsékletét.
Ezen kívül a bennük tárolt italok könnyen fémes ízűvé válhatnak.
Mivel egyszerű fémből, nem pedig rozsdamentes nemesacélból készülnek, - mint termosz társaik - így egy idő után elkezdhetnek rozsdásodni.
Tehát bár többször felhasználhatók, újratölthetők, mégsem bizonyulnak tartós társaknak.
Egyik előnyük azonban, hogy viszonylag olcsók, pont a fentebb említett okok miatt. Azoknak ajánlott, akik színes, mintás darabokra vágynak, mégsem szeretnének sok pénzt költeni rájuk.

Az üvegkulacsok egyik legfőbb előnye, hogy átlátszók, így egyrészt jól látszik, mennyi folyadék van épp bennük, másrészt valahogy jobban esik egy hűsítő ital fogyasztása az üveg termékekből.
Mondhatni minőségi érzést keltenek. Másik pozitívuma, hogy a fémekkel ellentétben egyáltalán nem változik meg a benne tárolt folyadékok íze. Önmagukban azonban nem képesek hőmegtartásra, viszont erre a problémára ma már létezik megoldás, amit lentebb fogunk kifejteni.
Üveg kulacsaink BPA-mentesek, természetes anyagokból készülnek, nem tartalmaznak semmiféle káros anyagot. Nincsenek káros kipárolgásaik, mint pl egy PET palacknak, így a szervezetre sem ártalmasak.

A műanyag kulacsok között is léteznek a környezetre nézve ártalmas és ártalmatlan darabok.
Azok esetében, amelyek szintetikus műanyagból készülnek, előállításukhoz is rengeteg káros vegyszer szükséges. Ezen kívül lebomlásuk több száz év alatt megy végbe, mialatt folyamatosan mérgező vegyületek válnak ki belőlük, amik nagymértékben szennyezik a bolygó élővilágát.
Bár elenyésző mennyiségben ugyan, de használatuk közben az emberi szervezetbe is kerülhetnek bizonyos kemikáliák belőlük, hiszen a folyadékkal együtt kioldódnak a műanyagból.
Bár már egyre több cég próbálja csökkenteni vagy kivonni a forgalomból ezeket a típusokat, azonban sajnálatos módon még mindig rengetegen vásárolnak ilyeneket, hiszen óriási fölényük a többi fajtával szemben, hogy rendkívül olcsók, előállításuk gyors és könnyű, ráadásul külsejüket tekintve végtelen számú variációban elkészíthetők.

Szerencsére ma már létezik egy környezetbarát alternatíva, mellyel ugyanúgy élvezhetjük a műanyagok könnyedségét és változatosságát, viszont nem szennyezzük vele Földünket.
Ezek az úgynevezett bioműanyag kulacsok, melyek 98%-ban megújuló nyersanyagokból, pontosabban cukornádból készülnek. BPA-mentesek, előállításuk és lebomlásuk során nem keletkeznek káros anyagok, és a szervezetre sincs semmiféle ártó hatásuk.

Funkció
Felmerülhet a kérdés, milyen plusz funkcióval rendelkezhet egy kulacs azon kívül, hogy segítségükkel bárhol-bármikor olthatjuk velük szomjunkat?
Nos a kérdés jogos. Ma már nem csak ezt a szerepet képesek betölteni, hiszen a gyártók igyekeznek minél több igényt kielégíteni.

 

Mivel a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele létfontosságú, így praktikus lehet, ha nyomon tudjuk követni, hogy mennyire hidratáltuk magunkat a nap folyamán. Ehhez nagy segítséget jelenthet a kulacsok oldalán kialakított, úgynevezett mérőcsík. Ez egy kis átlátszó sáv, amin keresztül az alapból nem átlátszó kulacsokon is jól látszik, hogy mennyi folyadék található még a kulacsban.

Azok számára, akik rendszeresen sportolnak és a jobb teljesítmény érdekében fogyasztanak különféle sportitalokat, shake-eket, azok számára tökéletes választás lehet egy keverőlabdával ellátott sportkulacs. Ezek segítségével bárhol könnyedén elkészíthető a vitalizáló fehérjeturmix, nincs szükség külön eszközökre.

De nem csak a sportolókra gondoltak a gyártók, hiszen sokan nagy teafogyasztók, akiknek fontos, hogy egészséges szomjoltóikból kellő mennyiséget fogyasszanak.
Ha otthonunktól távol vagyunk, nem biztos, hogy van arra lehetőségünk, hogy nagy mennyiségben lefőzzünk egy finom teát, viszont szeretnénk ekkor is kiélvezni a tea melengető, energetizáló hatását. Erre találták ki a teaszűrővel ellátott üvegkulacsokat. Kedvenc teánkat könnyedén és gyorsan elkészíthetjük vele. Elég csak beleszórni a szűrőbe a teafüvet, megtölteni forró vízzel a kulacsot és várni, hogy kioldódjon a finom aroma. Ezután eltávolítva a szűrőt, máris fogyaszthatjuk a forró nedűt.

Természetesen nem mehetünk el az egyik legkülönlegesebb funkció mellett, ami nem más, mint a hőmegtartás. Ahogy fentebb már szó esett róla, önmagában egy kulacs nem képes megőrizni a folyadékok hőmérsékletét. Azonban megalkották a neoprén huzatos verziót, ami képes akár egy termosz szerepét betölteni, átvenni annak funkcióját. Speciális anyagának köszönhetően a kulacsra húzva, képes akár órákon át tartani a hideg és forró italok hőfokát. Ezen kívül a kis kabátka kellemes tapintást biztosít használója számára. Cipzáros kivitelezésének köszönhetően könnyedén eltávolítható, ezáltal mosható és cserélhető.

Típus
Ha a típusokról kívánunk szót ejteni, az űrtartalom jöhet szóba, esetleg az, hogy milyen célra szeretnénk használni őket.

Lényegében ezek nagyrészt megegyeznek a különféle funkciókkal, de röviden azért bemutatnánk ezeket is.

 

Kapacitását tekintve a kínálat változatos. Léteznek az egészen kicsi, 350 ml-stől kezdve, a nagy 700 ml-s változatig terjedő darabok. Így 1, de akár több adagnyi (egész napra elegendő) mennyiséget is magunkkal vihetünk.

 

Ha vizet vagy italokat kívánunk kulacsunkból fogyasztani, azokra a hagyományos formájú üvegkulacsok lesznek az alkalmasak.

 

Azonban, ha kifejezetten kávé- vagy tea kortyolgatására vágyunk, azokra tökéletes választás lehet a csavaros, illetve egykezes kupakos kávé-tea üvegkulacsok egyike.

Megjelenés
Mint ahogy arról már szó esett, az összes alapanyagú és típusú kulacsnál létezik számos külsővel, színnel, mintával rendelkező darab.
Az üvegkulacsok esetén maga a neoprén kabátka, ami stílust ad a palackoknak. Ezek cipzáros kivitelezésüknek köszönhetően igény szerint variálhatók, így akár minden szettünkhöz más és más huzatot húzhatunk kulacsunkra. Ráadásul némelyik kifordítható is, így egy termékkel egyszerre 2 külsőt is varázsolhatunk számukra.
A kulacsok önmagukban is lehetnek színesek vagy mintásak. Lehet csak a kupak a színes, de akár maga a palack teste is.

Jól látszik tehát, rengeteg szempont alapján válogathatunk ma már. Úgy is mondhatnánk, a bőség zavara.
Ennyi féle típus mellett már nincs kifogás arra, hogy lecseréljük az egyszer használatos PET palackokat egy saját kulacsra, és visszaszorítsuk a környezetszennyezést a lehető legnagyobb mértékben!

Kulacsok fajtái

Ahogy arról korábban már említést tettünk, napjainkban különösképp fontossá vált, hogy minél inkább mérsékeljük „ökológiai lábnyomunkat”.
Hogy mit is jelent ez a manapság egyre népszerűbb kifejezés, arra nem szeretnénk külön kitérni, ha érdekel Téged, olvasd el legelső blogbejegyzésünket!

A PET palackok alapanyagául szolgáló műanyagok gyártása egyre nagyobb méreteket ölt, ami jelentősen károsítja Földünk élővilágát.
Már az előállítási folyamatok során is nagy mennyiségű káros anyagot használnak fel, illetve óriási energiaforrásokat igényel, hiszen naponta több millió ilyen palack kerül a futószalagokra.
Habár a különböző anyagokból készült kulacsok előállítása is idő- és energiaigényes folyamat, viszont mivel ezeket hosszútávra tervezik, nincs szükség a nagy mennyiségű és folyamatos utánpótlásukra.

A „PET” szócska a Polietilén-tereftalát rövidítése. Ez egy úgynevezett hőre lágyuló műanyag.
Mivel a PET palack a magasabb hővel reakcióba léphet, egy forró autóban vagy napon hagyott palackból a meleg hatására különféle, egészségre káros anyagok oldódhatnak ki. Ezen kívül természetesen nem alkalmasak se a túl hideg, se a túl forró italok tárolására sem.
Ámde nem is szükséges hozzájuk magas hőmérséklet, csupán csak a hosszú ideig bennük tárolt folyadékokba is beleszivároghatnak a műanyagból oldó- és lágyító szerek (pl. antimon), amik szintén veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre nézve.
Amennyiben pedig magasabb sav tartalmú (pl. citromsav tartalmú) gyümölcsleveket töltünk bele, azok még könnyebben reakcióba lépnek a palackkal, így a károsanyag koncentráció magasabb lehet esetükben.

 

Jól látszik tehát, számos hátránya van a PET palackoknak.


Na de nézzük hát, ami a címben is olvasható, miért jobb egy kulacs, mint a PET palack?!

1. Egészség- és környezetbarát
Webshopunkban kizárólag bioműanyag, illetve üvegből készült kulacsokat forgalmazunk.
Ezek az alapanyagok nem károsítják a Föld élővilágát, illetve nincsen semmiféle káros kipárolgásuk, így az egészségre is ártalmatlanok.
Bioműanyag kulacsaink 98%-ban megújuló nyersanyagokból, pontosabban cukornád keményítőből készülnek.
Ha áttérünk a kulacsok vásárlására, azzal a PET palackok mennyisége is csökkenthető, hiszen ha az emberek nem vásárolják újra, nem lesz miért gyártani őket.

 

2. Többször felhasználható
Mivel erősebb, strapabíróbb anyagokból készülnek, mint PET társaik, a kulacsok akár éveken/évtizedeken át hű társaink lehetnek. Moshatók, így bármennyiszer újratölthetők.

 

3. Pénzt takaríthatunk meg vele
Mivel nem dobjuk ki és vásárolunk egy újat minden használat után, így – bár többször annyiba kerül, mint maga a PET palack – hosszú távon mindenképp kifizetődőbb. Ha vigyázunk rá, akár több generáción át is használhatók lehetnek.

 

4. Azt töltünk bele, amit csak szeretnénk
Ha boltból szeretnénk valami szomjoltót vásárolni, korlátozott választék áll a rendelkezésünkre, hiszen a gyártók határozzák meg, mit töltenek bele palackjaikba.
Azonban ha saját kulacsunk van, azt akármilyen itallal megtölthetjük, legyen az akár készen vásárolt, akár házilag készített verzió.

 

5. Több funkcióval is rendelkezhetnek
Akár az űrtartalom, akár a funkció az elsődleges szempont számunkra, biztosan megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb darabot. Léteznek egészen kicsi, egy adagnyi ital tárolására alkalmas, 350 ml-s kulacsok. De akár egy egész napi adagot is magunkkal vihetünk a 700 ml-s palackok egyikében.
A kávés-teás üvegkulacsok egyedisége abban rejlik, hogy egykezes verzióban is kaphatók, mellyel pillanatok alatt hozzáférhetünk a kulacs tartalmához.
Kiegészítve a hozzájuk kapható neoprén huzattal, órákon át élvezhetjük kedvenc szomjoltónk hűsítő/melengető hatását.
A kis kabátka ezen kívül védi az üveget az esetleges sérülésektől, emellett kellemes tapintást biztosít használója számára.
Bioműanyag kulacsaink oldalán egy mérőcsík található, mellyel nyomon követhetjük, hogy mennyi folyadék van még a palackban. A keverőlabdás verzióval pedig akár kedvenc sportitalunkat is bárhol, bármikor könnyedén elkészíthetjük.

 

6. Kifejezheted vele egyéniségedet
Számtalan külsejű és típusú kulacs közül válogathatunk.
Webáruházunkban neoprén huzatos üvegkulacsaink esetében különféle színű és mintázatú termékek találhatók, melyek nőknek-férfiaknak-kisgyermekeknek egyaránt elnyerhetik tetszésüket.
Akár minden alkalomhoz különböző stílusú huzatot is vásárolhatunk, így garantáltan nem fogunk ráunni ezekre a praktikus kiegészítőkre.

Kell még több érv a kulacsvásárlás mellett? Szerintünk nem! Szerezz be Te is minél előbb egyet és élvezd ki annak minden előnyét!

Saját kulacs

A kulacsok és termoszok fő funkciójukat tekintve ugyanazt a szerepet töltik be használatuk során, hiszen mindkettő italok tárolására alkalmas.
Mindkettő terméket arra találták ki, hogy ha éppen olyan helyen kívánunk tartózkodni, ahol nem feltétlenül áll rendelkezésünkre egy italbolt, egy csap vagy egy üdítőkkel teli hűtőszekrény, akkor is magunknál tarthassunk pár dl szomjoltót. Segítségükkel bárhol, bármikor könnyedén olthatjuk szomjunkat a beletöltött finomságokkal.


Azonban mégis van, amitől ez a 2 nagyszerű találmány különbözik egymástól.
De nézzük is a jellemzőiket, sajátosságaikat külön-külön!

Kulacsok:

A kulacsok többnyire üvegből vagy műanyagból készülnek, de előfordul olyan is, hogy fémből gyártják őket.
Előnyük, hogy legtöbbjük viszonylag kis súllyal rendelkezik, könnyedén hordozhatók, és változatos külsővel kaphatók.
Sokan azért választanak maguknak kulacsot, mert a legelterjedtebb típusú kulacsok esetében, átlátszó külsejüknek köszönhetően jobban esik belőle minden elfogyasztott korty ital. Azt a hatást keltik, mintha - a ma már rendkívül elterjedt - PET palackokból fogyasztanánk italainkat. Viszont mind tudjuk, hogy az eldobható műanyag palackok rendkívül károsak a környezetre nézve, így érdemes arra törekedni, hogy lecseréljük ezeket az ártalmas termékeket egy többször felhasználható, környezetbarát alternatívára.
A kulacsok negatívuma, hogy drágábbak a PET palackoknál, viszont áruk hamar megtérül, ugyanis ezeket akár évekig/évtizedekig is használhatjuk, így hosszú időn keresztül hű társaink lehetnek.
Ezen kívül másik hátrányuk, hogy nem képesek sokáig megtartani a folyadékok hőmérsékletét. Habár már erre is létezik egy jó megoldás, ami nem más, mint a neoprén huzat. Ez a kis kabátka különleges anyagának köszönhetően a kulacsra húzva képes pár órán át hidegen/melegen tartani a beletöltött italokat.

Termoszok:
A termosz működési elvét tekintve – a kulacsokhoz képest - plusz funkciót biztosít használója számára.
Ez a termék tulajdonképpen egy dupla falú palack, amelyek között vákuum található. Mivel ez által a 2 fal között levegő nincs, így a hő sem vezetéssel, sem keveredéssel nem képes áramolni közöttük. Ennélfogva mivel kijutni képtelen (kivéve persze a palackok száját), a hideg és meleg italok is hosszú órákon keresztül képesek megőrizni a beletöltött folyadékok hőmérsékletét.
Sokunknál felmerül az az igény, hogy otthonunktól távol is szeretnénk kortyolgatni egy jó hűsítő italt a nyári kánikulában, vagy egy hideg téli napon jól esne felmelegíteni testünket egy forró tea vagy kávé segítségével.
A termoszok pontosan erre lettek kitalálva. Kompakt méretük révén könnyedén magunkkal vihetjük akár a táskánkban is. Dupla faluknak köszönhetően nem kell attól tartani, hogy átvenné a forró italok hőmérsékletét, így kezünket sem égeti meg.
Fantasztikus innováció. Nem csak praktikus, hanem esztétikus kiegészítője lehet a mindennapjainknak, hiszen ma már számos színben és mintázatban kaphatók.
A hagyományos, klasszikus stílusjegyek kedvelőinek ott vannak a szálcsiszolt rozsdamentes acél termoszok, melyek letisztultságukkal és eleganciájukkal minden közegben jól mutatnak.
Aki egyéniségét szeretné kifejezni egy saját termosszal vagy egyszerűen csak szeretné, ha hangulatához, öltözékéhez passzolna ez a termék, az rengeteg szín és minta közül válogathat.
Lehetsz a divat kedvelője, a sportok szerelmese, állatbarát; vagy ha csak imádod az egyedi, feltűnő mintázatú termékeket, biztosan megtalálod Te is a személyiségedhez leginkább passzoló darabot.

Akármelyik típusra is esik választásod, garantáltan jól jársz mindegyikkel...
Praktikusak, könnyen hordozhatók, sokáig hű társad lesznek és persze nem utolsó sorban hozzájárulnak a környezetszennyezés visszaszorításához.
Szerezz be Te is egyet vagy akár többet is, és élvezd ki minden előnyét ezeknek a zseniális találmányoknak!

Kulacs vs termosz

Az emberi test tömegének több mint fele víz
Férfiak esetében ez 60%, nők esetében - a nagyobb testzsír-százalék - miatt 50%, csecsemőknél pedig még ezeknél is magasabb, 70%.

Ha jobban bele akarunk menni, 34% sejten kívüli, 66% pedig sejten belüli víz.
Ez alapján jól látszik, a víz alapvető lételeme szervezetünknek.
Evés nélkül az ember 4-6 hétig húzza, viszont folyadék nélkül mindössze néhány napig bírja.


Azt, hogy kinek mennyi folyadékra, pontosabban tiszta vízre van szüksége, több tényező befolyásolja...

Számít, hogy hogyan működik szervezetünk; milyen gyors az anyagcserénk; hogy mennyit mozgunk, mennyit sportolunk. Számít az életkor, a testsúly, valamint a különféle környezeti tényezők is (hőmérséklet, páratartalom).


Elterjedt tévhit, hogy egy embernek napi 2 liter folyadékra van szüksége. A fentiek alapján jól látszik, ez nem ilyen egyszerűen meghatározható.


A bevitt folyadékmennyiségbe nem csak a tiszta víz számít bele, hanem ott van ezen kívül a különféle, elfogyasztott élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben található folyadék is. Ha pl valaki több lédús gyümölcsöt fogyaszt, kevesebb víz fogyasztása is elegendő számára.
Ha valaki többet sportol, melegebb éghajlati övezetben tartózkodik, jóval több vízre van szüksége, mint a mozgásszegény életmódot folytató, hidegebb területen élő társának.
Természetes testi funkciók során is veszítünk folyadékot, ilyenek az izzadás, vizelés és még a légzés is.
Szinte az összes, testünkben lezajló élettani folyamathoz vízre van szükség. Különféle emésztőenzimek, nyál, epe termeléséhez és emésztéséhez; a tápanyagszállításhoz; a sejtek regenerációjához; a testhő fenntartásához; anyagcsere folyamatokhoz stb.


Rendkívül fontos tehát, hogy megfelelő szinten tartsuk folyadékháztartásunkat!

Ha folyadékhiány lép fel, testünk jelzi ezt, és megjelenik a szomjúság érzet.
Azonban, ha tehetjük, ne várjuk meg ezt az állapotot és mindig igyekezzünk rendszeres időközönként inni, hiszen szervezetünk is ekkor tudja tökéletesen ellátni funkcióit.

 

Mennyi vízre van tehát szükségünk?

Legegyszerűbben a testtömeget alapul véve lehet kiszámolni, kinek mennyi folyadékra van szüksége.
Kicsi gyermekek esetében ez 110ml/ttkg; 10 év alattiaknál 40ml/ttkg; felnőtteknél pedig megközelítőleg 22-38ml/ttkg.
De ezek a számok a normál körülmények közti folyadékszükségletre vonatkoznak (ha az illető egészéges; ha a levegő hőmérséklete nem túl meleg; ha megfelelő a páratartalom stb).

 

Mivel pótolhatjuk a szükséges folyadékmennyiséget?
Folyadékot bevihetünk tiszta vízzel, ásványvízzel, gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, üdítőkkel, tejes italokkal, teafélékkel, levesekkel stb.
Tehát ha valaki nem annyira kedveli a tiszta víz fogyasztását, számos egyéb alternatíva is a rendelkezésére áll.

 

Modern úti társaink a szomjoltásban
Ma már nem csak otthonunkban vagy egy bárban ülve csillapíthatjuk szomjunkat; hanem akár utazások, túrázások alkalmával is magunkkal vihetünk kellő mennyiségű folyadékot.


Erre a célra tökéletesen alkalmasak a különféle kulacsok és termoszok.
Azon kívül, hogy tárolhatunk benne folyadékot, plusz funkcióval is rendelkeznek. Némelyik segít megőrizni a beletöltött italok hőmérsékletét hosszú órákon keresztül. Némelyik kulacson mérőcsík található, hogy nyomon követhessük, mennyi folyadékot fogyasztottunk a nap folyamán.
Számos mintázatban és méretben elérhetők, így már nem lehet kifogás, hogy bárhol, bármikor hidratáld szervezeted.


Ha még nincs saját palackod, szerezz be egyet minél előbb és élvezd ki minden előnyét!

Folyadékszükséglet

Az első termosz megalkotása több, mint 100 évvel ezelőttre datálható.
Ekkor azonban még nem hideg és meleg italok fogyasztására használták ezt a nagyszerű kis találmányt.

A termosz elődje a vákuumlombik, más néven Dawer-lombik volt. Ezt az eszközt egy skót tudósról, Sir James Dewar-ról nevezték el. Ő volt az, aki megtervezte és kitalálta, mégpedig a kriogenika területén végzett kutatásainak eredményeképp, 1892-ben. Ez a tudományág az anyagok nagyon alacsony hőmérsékleten való viselkedését hivatott vizsgálni.
Egy kutatása során – melyben a palládium fajlagos hőjét igyekezett meghatározni – készített egy sárgaréz kamrát, amelyet egy másik kamrába zárt annak érdekében, hogy a palládium a kívánt hőmérsékleten maradjon. Kiszorította a levegőt a két kamra közül, ezáltal részleges vákuumot létrehozva. Ennek nyomán alkotta meg a tudós a vákuumlombikot, amely a kémiai kísérletek meghatározó szereplőjévé vált. Dewar a lombikot elkezdte később üveg és alumínium felhasználásával készíteni, azonban nem volt hajlandó szabadalmaztatni találmányát.

1904-ben két német üvegfúvó, Reinhold Burger és Albert Aschenbrenner felfedezte, hogy ez az eszköz képes megtartani a hideg és meleg folyadékok hőmérsékletét is, így felötlött bennük, hogy lehetne italok tárolására alkalmazni és erra a célra szánt termékként előállítani.
Mivel ezt kereskedelmi terméknek szánták, így az eredetileg kémiai kísérletekre létrehozott vákuumlombikot egyszerűen átnevezték termosznak, ezáltal a szabadalmi jogokat kijátszva elkezdődhetett a gyártás.

Dewar megpróbálta jogait érvényesíteni és bírósági ügy keretében megakadályozni találmányának kereskedelmi célra történő gyártását, azonban ezt a pert elveszítette. Innentől kezdve nem volt akadály a német üvegfúvók előtt.

A termoszokat nagy mennyiségben egy Thermos nevű gyárban kezdték el legyártani, innen ered a termosz elnevezés. Egyébként a thermos szó görög eredetű, melynek jelentése: meleg, forró. A hőmegtartó flaskákon így végül rajta is maradt az első gyártóüzemének neve, ami ma már szerte a világon közismert lett.

1907-ben a „thermos” elnevezés jogai 3 vállalathoz – pontosabban egy amerikai, egy brit, és egy kanadai céghez - kerültek, innentől pedig elindult a palack világhódító útjára. A 3 vállalat egymástól teljesen függetlenül kezdte el a design termoszok gyártását.
A britek termoszai eljutottak egészen az Északi-sarkig, illetve léghajó segítségével még Afrikába is. Az amerikaiak pedig eleinte a háborúkban harcoló katonáiknak kezdték el gyártani, így már a II. világháború idején is feltűntek ezek a praktikus termékek.

Folyamatos kísérletezgetés mellett létrehozták a ma is használt, tökéletesen hővezető, rozsdamentes acélból készült termoszt, amely hosszú órákon keresztül képes megtartani a beletöltött folyadékok hőmérsékletét.

 

Ennek továbbfejlesztett verziója pedig az ételek tárolására alkalmas, ún. ételhordó termosz, melyben különféle meleg főételeket, leveseket vihetünk magunkkal a hosszabb utakra is.

Ma már talán nincs is olyan hely a világban, ahol ne ismernék ezt a fantasztikus innovációt.
Azt hiszem, hálásak lehetünk érte a feltalálóknak, hiszen sokunk mindennapjait teszik kényelmesebbé és élvezhetőbbé ezek a praktikus találmányok.

Termoszok történelme