Blog


Az első termosz megalkotása több, mint 100 évvel ezelőttre datálható.
Ekkor azonban még nem hideg és meleg italok fogyasztására használták ezt a nagyszerű kis találmányt.

A termosz elődje a vákuumlombik, más néven Dawer-lombik volt. Ezt az eszközt egy skót tudósról, Sir James Dewar-ról nevezték el. Ő volt az, aki megtervezte és kitalálta, mégpedig a kriogenika területén végzett kutatásainak eredményeképp, 1892-ben. Ez a tudományág az anyagok nagyon alacsony hőmérsékleten való viselkedését hivatott vizsgálni.
Egy kutatása során – melyben a palládium fajlagos hőjét igyekezett meghatározni – készített egy sárgaréz kamrát, amelyet egy másik kamrába zárt annak érdekében, hogy a palládium a kívánt hőmérsékleten maradjon. Kiszorította a levegőt a két kamra közül, ezáltal részleges vákuumot létrehozva. Ennek nyomán alkotta meg a tudós a vákuumlombikot, amely a kémiai kísérletek meghatározó szereplőjévé vált. Dewar a lombikot elkezdte később üveg és alumínium felhasználásával készíteni, azonban nem volt hajlandó szabadalmaztatni találmányát.

1904-ben két német üvegfúvó, Reinhold Burger és Albert Aschenbrenner felfedezte, hogy ez az eszköz képes megtartani a hideg és meleg folyadékok hőmérsékletét is, így felötlött bennük, hogy lehetne italok tárolására alkalmazni és erra a célra szánt termékként előállítani.
Mivel ezt kereskedelmi terméknek szánták, így az eredetileg kémiai kísérletekre létrehozott vákuumlombikot egyszerűen átnevezték termosznak, ezáltal a szabadalmi jogokat kijátszva elkezdődhetett a gyártás.

Dewar megpróbálta jogait érvényesíteni és bírósági ügy keretében megakadályozni találmányának kereskedelmi célra történő gyártását, azonban ezt a pert elveszítette. Innentől kezdve nem volt akadály a német üvegfúvók előtt.

A termoszokat nagy mennyiségben egy Thermos nevű gyárban kezdték el legyártani, innen ered a termosz elnevezés. Egyébként a thermos szó görög eredetű, melynek jelentése: meleg, forró. A hőmegtartó flaskákon így végül rajta is maradt az első gyártóüzemének neve, ami ma már szerte a világon közismert lett.

1907-ben a „thermos” elnevezés jogai 3 vállalathoz – pontosabban egy amerikai, egy brit, és egy kanadai céghez - kerültek, innentől pedig elindult a palack világhódító útjára. A 3 vállalat egymástól teljesen függetlenül kezdte el a design termoszok gyártását.
A britek termoszai eljutottak egészen az Északi-sarkig, illetve léghajó segítségével még Afrikába is. Az amerikaiak pedig eleinte a háborúkban harcoló katonáiknak kezdték el gyártani, így már a II. világháború idején is feltűntek ezek a praktikus termékek.

Folyamatos kísérletezgetés mellett létrehozták a ma is használt, tökéletesen hővezető, rozsdamentes acélból készült termoszt, amely hosszú órákon keresztül képes megtartani a beletöltött folyadékok hőmérsékletét.

 

Ennek továbbfejlesztett verziója pedig az ételek tárolására alkalmas, ún. ételhordó termosz, melyben különféle meleg főételeket, leveseket vihetünk magunkkal a hosszabb utakra is.

Ma már talán nincs is olyan hely a világban, ahol ne ismernék ezt a fantasztikus innovációt.
Azt hiszem, hálásak lehetünk érte a feltalálóknak, hiszen sokunk mindennapjait teszik kényelmesebbé és élvezhetőbbé ezek a praktikus találmányok.

A termoszok történelme

Te is biztosan hallottál már erről a kifejezésről, hiszen egyre elterjedtebb a világban, szinte minden gyártó és forgalmazó cég próbál odafigyelni, hogy árucikkei nagyrésze BPA-mentes legyen.

Na de mit is takar ez az elnevezés?
A BPA a „Biszfenol A” nevű vegyület rövidítése. A műanyaggyártásban ez a legnagyobb mennyiségben gyártott vegyületek/adalékanyagok egyike.
Közel 5 millió tonnát gyártanak le belőle minden egyes évben. Ez óriási mennyiség, főleg ha azt nézzük, mennyire káros az egészségre.

Számos kutatás bebizonyította már, hogy több betegség kialakulásában nagy szerepe van ennek a vegyületnek. Komoly – akár halálos kimenetelű – egészségügyi problémáért lehet felelős. Ilyenek pl. a rákos megbetegedések, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-zavarok, szívbetegségek, hormonális zavarok és még számos súlyos rendellenesség.
Csendes gyilkosnak is nevezik, mivel már alacsony koncentrációban is magas kockázati tényezőt jelent, emellett lassan és folyamatosan fejti ki hatását, így szinte észrevétlenül betegít meg bennünket.

Ennek fényében nem túlzás állítani, rendkívül fontos feladatunk, hogy ezt a vegyületet megpróbáljuk teljesen kiiktatni életünkből, vagy legalábbis minél jobban mérsékelni a használatát a gyártási folyamatoknál.

Külön ágazatok épültek már ki arra, hogy kifejezetten 100%-ban BPA-mentes termékeket árusítsanak.
Ezt a jelölést az értékesítők jól láthatóan feltüntetik áruikon, így már szinte bárki bárhol belefuthat ilyen jellegű kínálatba.

A fent leírtak alapján jól látszik, a "BPA-MENTES" nem csak egy hangzatos marketing szöveg, hanem egy egészséget és persze nem utolsósorban a bolygó teljes élővilágát megóvó dologról beszélhetünk esetében.
A mi cégünk is igyekszik ezt az „öko-trendet” követni és termékpalettánk között csak és kizárólag 100%-ban BPA-mentes termékeket kínálni.

Legyen szó akár kulacsokról, akár termoszokról, akár cukornádból készült bioműanyag háztartási eszközökről vagy éppen szívószálakról, mind-mind ezt a speciális jelzőt tudhatják magukénak.

BPA FREE

Először is tisztázzuk le, mit jelent az a kifejezés, hogy ökológiai lábnyom?!

Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a Földön. De mik is ezek valójában? Ide sorolhatjuk étrendünket, víz- és energiafogyasztásunkat, közlekedési szokásainkat, lakhelyünket, ruháinkat, használati tárgyainkat és mindezeknek a keletkezett hulladékait. Tehát az ökolábnyom ennek függvényében jelzi, hogy életvitelünknek mekkora a területigénye, és mennyire terheli meg a természeti környezetet.
Számítások alapján minden emberre 1,7 globális földhektár jutna. Azonban már 2007-ben elérte a 2,7 gha/főt ez az érték.

Nem nehéz belátni, hogy jóval nagyobb az ökológiai lábnyomunk, mint a Föld biokapacitása.
Némi odafigyeléssel jelentősen csökkentheted Te is lábnyomodat!

Számtalan lehetőséged van erre (gyalogos vagy kerékpáros közlekedés, napenergia használata, vegyszermentes takarítás stb-stb).

Mi most napjaink egyik legégetőbb problémájára szeretnénk kitérni egy kicsit, ami nem más, mint a műanyag termékek, köztük főképp a PET palackok gyártása és természetbe kerülése.
Évente több millió tonna műanyag hulladék gyártása megy végbe, melyeket egyszeri használat után dobunk is el. Ezek lebomlási ideje több száz év, így ha nem megfelelően van tárolva és feldolgozva, csak gyűlik és gyűlik a szemétlerakókban vagy rosszabb esetben az óceánokban, erdőkben stb.
Ezek az ártalmas anyagok rendkívüli mértékben károsítják Földünket.

Ha az egyszer használatos, eldobható műanyag eszközök helyett átváltasz egy környezetbarátabb alternatívára, azzal már Te is sokat tehetsz szeretett bolygónk megóvásáért és élhetőbbé tételéért.

A lehetőségek tárháza ma már óriási. Szinte nincs olyan termék, aminek ne lenne „zöld” verziója.
BIODORA ÉS DORAS termékeink között mi is igyekszünk minden eshetőségre megoldást kínálni.

Öko bolygó