Blog


Ahogy arról korábban már említést tettünk, napjainkban különösképp fontossá vált, hogy minél inkább mérsékeljük „ökológiai lábnyomunkat”.
Hogy mit is jelent ez a manapság egyre népszerűbb kifejezés, arra nem szeretnénk külön kitérni, ha érdekel Téged, olvasd el legelső blogbejegyzésünket!

A PET palackok alapanyagául szolgáló műanyagok gyártása egyre nagyobb méreteket ölt, ami jelentősen károsítja Földünk élővilágát.
Már az előállítási folyamatok során is nagy mennyiségű káros anyagot használnak fel, illetve óriási energiaforrásokat igényel, hiszen naponta több millió ilyen palack kerül a futószalagokra.
Habár a különböző anyagokból készült kulacsok előállítása is idő- és energiaigényes folyamat, viszont mivel ezeket hosszútávra tervezik, nincs szükség a nagy mennyiségű és folyamatos utánpótlásukra.

A „PET” szócska a Polietilén-tereftalát rövidítése. Ez egy úgynevezett hőre lágyuló műanyag.
Mivel a PET palack a magasabb hővel reakcióba léphet, egy forró autóban vagy napon hagyott palackból a meleg hatására különféle, egészségre káros anyagok oldódhatnak ki. Ezen kívül természetesen nem alkalmasak se a túl hideg, se a túl forró italok tárolására sem.
Ámde nem is szükséges hozzájuk magas hőmérséklet, csupán csak a hosszú ideig bennük tárolt folyadékokba is beleszivároghatnak a műanyagból oldó- és lágyító szerek (pl. antimon), amik szintén veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre nézve.
Amennyiben pedig magasabb sav tartalmú (pl. citromsav tartalmú) gyümölcsleveket töltünk bele, azok még könnyebben reakcióba lépnek a palackkal, így a károsanyag koncentráció magasabb lehet esetükben.

 

Jól látszik tehát, számos hátránya van a PET palackoknak.


Na de nézzük hát, ami a címben is olvasható, miért jobb egy kulacs, mint a PET palack?!

1. Egészség- és környezetbarát
Webshopunkban kizárólag bioműanyag, illetve üvegből készült kulacsokat forgalmazunk.
Ezek az alapanyagok nem károsítják a Föld élővilágát, illetve nincsen semmiféle káros kipárolgásuk, így az egészségre is ártalmatlanok.
Bioműanyag kulacsaink 98%-ban megújuló nyersanyagokból, pontosabban cukornád keményítőből készülnek.
Ha áttérünk a kulacsok vásárlására, azzal a PET palackok mennyisége is csökkenthető, hiszen ha az emberek nem vásárolják újra, nem lesz miért gyártani őket.

 

2. Többször felhasználható
Mivel erősebb, strapabíróbb anyagokból készülnek, mint PET társaik, a kulacsok akár éveken/évtizedeken át hű társaink lehetnek. Moshatók, így bármennyiszer újratölthetők.

 

3. Pénzt takaríthatunk meg vele
Mivel nem dobjuk ki és vásárolunk egy újat minden használat után, így – bár többször annyiba kerül, mint maga a PET palack – hosszú távon mindenképp kifizetődőbb. Ha vigyázunk rá, akár több generáción át is használhatók lehetnek.

 

4. Azt töltünk bele, amit csak szeretnénk
Ha boltból szeretnénk valami szomjoltót vásárolni, korlátozott választék áll a rendelkezésünkre, hiszen a gyártók határozzák meg, mit töltenek bele palackjaikba.
Azonban ha saját kulacsunk van, azt akármilyen itallal megtölthetjük, legyen az akár készen vásárolt, akár házilag készített verzió.

 

5. Több funkcióval is rendelkezhetnek
Akár az űrtartalom, akár a funkció az elsődleges szempont számunkra, biztosan megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb darabot. Léteznek egészen kicsi, egy adagnyi ital tárolására alkalmas, 350 ml-s kulacsok. De akár egy egész napi adagot is magunkkal vihetünk a 700 ml-s palackok egyikében.
A kávés-teás üvegkulacsok egyedisége abban rejlik, hogy egykezes verzióban is kaphatók, mellyel pillanatok alatt hozzáférhetünk a kulacs tartalmához.
Kiegészítve a hozzájuk kapható neoprén huzattal, órákon át élvezhetjük kedvenc szomjoltónk hűsítő/melengető hatását.
A kis kabátka ezen kívül védi az üveget az esetleges sérülésektől, emellett kellemes tapintást biztosít használója számára.
Bioműanyag kulacsaink oldalán egy mérőcsík található, mellyel nyomon követhetjük, hogy mennyi folyadék van még a palackban. A keverőlabdás verzióval pedig akár kedvenc sportitalunkat is bárhol, bármikor könnyedén elkészíthetjük.

 

6. Kifejezheted vele egyéniségedet
Számtalan külsejű és típusú kulacs közül válogathatunk.
Webáruházunkban neoprén huzatos üvegkulacsaink esetében különféle színű és mintázatú termékek találhatók, melyek nőknek-férfiaknak-kisgyermekeknek egyaránt elnyerhetik tetszésüket.
Akár minden alkalomhoz különböző stílusú huzatot is vásárolhatunk, így garantáltan nem fogunk ráunni ezekre a praktikus kiegészítőkre.

Kell még több érv a kulacsvásárlás mellett? Szerintünk nem! Szerezz be Te is minél előbb egyet és élvezd ki annak minden előnyét!

Saját kulacs

A kulacsok és termoszok fő funkciójukat tekintve ugyanazt a szerepet töltik be használatuk során, hiszen mindkettő italok tárolására alkalmas.
Mindkettő terméket arra találták ki, hogy ha éppen olyan helyen kívánunk tartózkodni, ahol nem feltétlenül áll rendelkezésünkre egy italbolt, egy csap vagy egy üdítőkkel teli hűtőszekrény, akkor is magunknál tarthassunk pár dl szomjoltót. Segítségükkel bárhol, bármikor könnyedén olthatjuk szomjunkat a beletöltött finomságokkal.


Azonban mégis van, amitől ez a 2 nagyszerű találmány különbözik egymástól.
De nézzük is a jellemzőiket, sajátosságaikat külön-külön!

Kulacsok:

A kulacsok többnyire üvegből vagy műanyagból készülnek, de előfordul olyan is, hogy fémből gyártják őket.
Előnyük, hogy legtöbbjük viszonylag kis súllyal rendelkezik, könnyedén hordozhatók, és változatos külsővel kaphatók.
Sokan azért választanak maguknak kulacsot, mert a legelterjedtebb típusú kulacsok esetében, átlátszó külsejüknek köszönhetően jobban esik belőle minden elfogyasztott korty ital. Azt a hatást keltik, mintha - a ma már rendkívül elterjedt - PET palackokból fogyasztanánk italainkat. Viszont mind tudjuk, hogy az eldobható műanyag palackok rendkívül károsak a környezetre nézve, így érdemes arra törekedni, hogy lecseréljük ezeket az ártalmas termékeket egy többször felhasználható, környezetbarát alternatívára.
A kulacsok negatívuma, hogy drágábbak a PET palackoknál, viszont áruk hamar megtérül, ugyanis ezeket akár évekig/évtizedekig is használhatjuk, így hosszú időn keresztül hű társaink lehetnek.
Ezen kívül másik hátrányuk, hogy nem képesek sokáig megtartani a folyadékok hőmérsékletét. Habár már erre is létezik egy jó megoldás, ami nem más, mint a neoprén huzat. Ez a kis kabátka különleges anyagának köszönhetően a kulacsra húzva képes pár órán át hidegen/melegen tartani a beletöltött italokat.

Termoszok:
A termosz működési elvét tekintve – a kulacsokhoz képest - plusz funkciót biztosít használója számára.
Ez a termék tulajdonképpen egy dupla falú palack, amelyek között vákuum található. Mivel ez által a 2 fal között levegő nincs, így a hő sem vezetéssel, sem keveredéssel nem képes áramolni közöttük. Ennélfogva mivel kijutni képtelen (kivéve persze a palackok száját), a hideg és meleg italok is hosszú órákon keresztül képesek megőrizni a beletöltött folyadékok hőmérsékletét.
Sokunknál felmerül az az igény, hogy otthonunktól távol is szeretnénk kortyolgatni egy jó hűsítő italt a nyári kánikulában, vagy egy hideg téli napon jól esne felmelegíteni testünket egy forró tea vagy kávé segítségével.
A termoszok pontosan erre lettek kitalálva. Kompakt méretük révén könnyedén magunkkal vihetjük akár a táskánkban is. Dupla faluknak köszönhetően nem kell attól tartani, hogy átvenné a forró italok hőmérsékletét, így kezünket sem égeti meg.
Fantasztikus innováció. Nem csak praktikus, hanem esztétikus kiegészítője lehet a mindennapjainknak, hiszen ma már számos színben és mintázatban kaphatók.
A hagyományos, klasszikus stílusjegyek kedvelőinek ott vannak a szálcsiszolt rozsdamentes acél termoszok, melyek letisztultságukkal és eleganciájukkal minden közegben jól mutatnak.
Aki egyéniségét szeretné kifejezni egy saját termosszal vagy egyszerűen csak szeretné, ha hangulatához, öltözékéhez passzolna ez a termék, az rengeteg szín és minta közül válogathat.
Lehetsz a divat kedvelője, a sportok szerelmese, állatbarát; vagy ha csak imádod az egyedi, feltűnő mintázatú termékeket, biztosan megtalálod Te is a személyiségedhez leginkább passzoló darabot.

Akármelyik típusra is esik választásod, garantáltan jól jársz mindegyikkel...
Praktikusak, könnyen hordozhatók, sokáig hű társad lesznek és persze nem utolsó sorban hozzájárulnak a környezetszennyezés visszaszorításához.
Szerezz be Te is egyet vagy akár többet is, és élvezd ki minden előnyét ezeknek a zseniális találmányoknak!

Kulacs vs termosz

Az emberi test tömegének több mint fele víz
Férfiak esetében ez 60%, nők esetében - a nagyobb testzsír-százalék - miatt 50%, csecsemőknél pedig még ezeknél is magasabb, 70%.

Ha jobban bele akarunk menni, 34% sejten kívüli, 66% pedig sejten belüli víz.
Ez alapján jól látszik, a víz alapvető lételeme szervezetünknek.
Evés nélkül az ember 4-6 hétig húzza, viszont folyadék nélkül mindössze néhány napig bírja.


Azt, hogy kinek mennyi folyadékra, pontosabban tiszta vízre van szüksége, több tényező befolyásolja...

Számít, hogy hogyan működik szervezetünk; milyen gyors az anyagcserénk; hogy mennyit mozgunk, mennyit sportolunk. Számít az életkor, a testsúly, valamint a különféle környezeti tényezők is (hőmérséklet, páratartalom).


Elterjedt tévhit, hogy egy embernek napi 2 liter folyadékra van szüksége. A fentiek alapján jól látszik, ez nem ilyen egyszerűen meghatározható.


A bevitt folyadékmennyiségbe nem csak a tiszta víz számít bele, hanem ott van ezen kívül a különféle, elfogyasztott élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben található folyadék is. Ha pl valaki több lédús gyümölcsöt fogyaszt, kevesebb víz fogyasztása is elegendő számára.
Ha valaki többet sportol, melegebb éghajlati övezetben tartózkodik, jóval több vízre van szüksége, mint a mozgásszegény életmódot folytató, hidegebb területen élő társának.
Természetes testi funkciók során is veszítünk folyadékot, ilyenek az izzadás, vizelés és még a légzés is.
Szinte az összes, testünkben lezajló élettani folyamathoz vízre van szükség. Különféle emésztőenzimek, nyál, epe termeléséhez és emésztéséhez; a tápanyagszállításhoz; a sejtek regenerációjához; a testhő fenntartásához; anyagcsere folyamatokhoz stb.


Rendkívül fontos tehát, hogy megfelelő szinten tartsuk folyadékháztartásunkat!

Ha folyadékhiány lép fel, testünk jelzi ezt, és megjelenik a szomjúság érzet.
Azonban, ha tehetjük, ne várjuk meg ezt az állapotot és mindig igyekezzünk rendszeres időközönként inni, hiszen szervezetünk is ekkor tudja tökéletesen ellátni funkcióit.

 

Mennyi vízre van tehát szükségünk?

Legegyszerűbben a testtömeget alapul véve lehet kiszámolni, kinek mennyi folyadékra van szüksége.
Kicsi gyermekek esetében ez 110ml/ttkg; 10 év alattiaknál 40ml/ttkg; felnőtteknél pedig megközelítőleg 22-38ml/ttkg.
De ezek a számok a normál körülmények közti folyadékszükségletre vonatkoznak (ha az illető egészéges; ha a levegő hőmérséklete nem túl meleg; ha megfelelő a páratartalom stb).

 

Mivel pótolhatjuk a szükséges folyadékmennyiséget?
Folyadékot bevihetünk tiszta vízzel, ásványvízzel, gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, üdítőkkel, tejes italokkal, teafélékkel, levesekkel stb.
Tehát ha valaki nem annyira kedveli a tiszta víz fogyasztását, számos egyéb alternatíva is a rendelkezésére áll.

 

Modern úti társaink a szomjoltásban
Ma már nem csak otthonunkban vagy egy bárban ülve csillapíthatjuk szomjunkat; hanem akár utazások, túrázások alkalmával is magunkkal vihetünk kellő mennyiségű folyadékot.


Erre a célra tökéletesen alkalmasak a különféle kulacsok és termoszok.
Azon kívül, hogy tárolhatunk benne folyadékot, plusz funkcióval is rendelkeznek. Némelyik segít megőrizni a beletöltött italok hőmérsékletét hosszú órákon keresztül. Némelyik kulacson mérőcsík található, hogy nyomon követhessük, mennyi folyadékot fogyasztottunk a nap folyamán.
Számos mintázatban és méretben elérhetők, így már nem lehet kifogás, hogy bárhol, bármikor hidratáld szervezeted.


Ha még nincs saját palackod, szerezz be egyet minél előbb és élvezd ki minden előnyét!

Folyadékszükséglet

Az első termosz megalkotása több, mint 100 évvel ezelőttre datálható.
Ekkor azonban még nem hideg és meleg italok fogyasztására használták ezt a nagyszerű kis találmányt.

A termosz elődje a vákuumlombik, más néven Dawer-lombik volt. Ezt az eszközt egy skót tudósról, Sir James Dewar-ról nevezték el. Ő volt az, aki megtervezte és kitalálta, mégpedig a kriogenika területén végzett kutatásainak eredményeképp, 1892-ben. Ez a tudományág az anyagok nagyon alacsony hőmérsékleten való viselkedését hivatott vizsgálni.
Egy kutatása során – melyben a palládium fajlagos hőjét igyekezett meghatározni – készített egy sárgaréz kamrát, amelyet egy másik kamrába zárt annak érdekében, hogy a palládium a kívánt hőmérsékleten maradjon. Kiszorította a levegőt a két kamra közül, ezáltal részleges vákuumot létrehozva. Ennek nyomán alkotta meg a tudós a vákuumlombikot, amely a kémiai kísérletek meghatározó szereplőjévé vált. Dewar a lombikot elkezdte később üveg és alumínium felhasználásával készíteni, azonban nem volt hajlandó szabadalmaztatni találmányát.

1904-ben két német üvegfúvó, Reinhold Burger és Albert Aschenbrenner felfedezte, hogy ez az eszköz képes megtartani a hideg és meleg folyadékok hőmérsékletét is, így felötlött bennük, hogy lehetne italok tárolására alkalmazni és erra a célra szánt termékként előállítani.
Mivel ezt kereskedelmi terméknek szánták, így az eredetileg kémiai kísérletekre létrehozott vákuumlombikot egyszerűen átnevezték termosznak, ezáltal a szabadalmi jogokat kijátszva elkezdődhetett a gyártás.

Dewar megpróbálta jogait érvényesíteni és bírósági ügy keretében megakadályozni találmányának kereskedelmi célra történő gyártását, azonban ezt a pert elveszítette. Innentől kezdve nem volt akadály a német üvegfúvók előtt.

A termoszokat nagy mennyiségben egy Thermos nevű gyárban kezdték el legyártani, innen ered a termosz elnevezés. Egyébként a thermos szó görög eredetű, melynek jelentése: meleg, forró. A hőmegtartó flaskákon így végül rajta is maradt az első gyártóüzemének neve, ami ma már szerte a világon közismert lett.

1907-ben a „thermos” elnevezés jogai 3 vállalathoz – pontosabban egy amerikai, egy brit, és egy kanadai céghez - kerültek, innentől pedig elindult a palack világhódító útjára. A 3 vállalat egymástól teljesen függetlenül kezdte el a design termoszok gyártását.
A britek termoszai eljutottak egészen az Északi-sarkig, illetve léghajó segítségével még Afrikába is. Az amerikaiak pedig eleinte a háborúkban harcoló katonáiknak kezdték el gyártani, így már a II. világháború idején is feltűntek ezek a praktikus termékek.

Folyamatos kísérletezgetés mellett létrehozták a ma is használt, tökéletesen hővezető, rozsdamentes acélból készült termoszt, amely hosszú órákon keresztül képes megtartani a beletöltött folyadékok hőmérsékletét.

 

Ennek továbbfejlesztett verziója pedig az ételek tárolására alkalmas, ún. ételhordó termosz, melyben különféle meleg főételeket, leveseket vihetünk magunkkal a hosszabb utakra is.

Ma már talán nincs is olyan hely a világban, ahol ne ismernék ezt a fantasztikus innovációt.
Azt hiszem, hálásak lehetünk érte a feltalálóknak, hiszen sokunk mindennapjait teszik kényelmesebbé és élvezhetőbbé ezek a praktikus találmányok.

Termoszok történelme

Te is biztosan hallottál már erről a kifejezésről, hiszen egyre elterjedtebb a világban, szinte minden gyártó és forgalmazó cég próbál odafigyelni, hogy árucikkei nagyrésze BPA-mentes legyen.

Na de mit is takar ez az elnevezés?
A BPA a „Biszfenol A” nevű vegyület rövidítése. A műanyaggyártásban ez a legnagyobb mennyiségben gyártott vegyületek/adalékanyagok egyike.
Közel 5 millió tonnát gyártanak le belőle minden egyes évben. Ez óriási mennyiség, főleg ha azt nézzük, mennyire káros az egészségre.

Számos kutatás bebizonyította már, hogy több betegség kialakulásában nagy szerepe van ennek a vegyületnek. Komoly – akár halálos kimenetelű – egészségügyi problémáért lehet felelős. Ilyenek pl. a rákos megbetegedések, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-zavarok, szívbetegségek, hormonális zavarok és még számos súlyos rendellenesség.
Csendes gyilkosnak is nevezik, mivel már alacsony koncentrációban is magas kockázati tényezőt jelent, emellett lassan és folyamatosan fejti ki hatását, így szinte észrevétlenül betegít meg bennünket.

Ennek fényében nem túlzás állítani, rendkívül fontos feladatunk, hogy ezt a vegyületet megpróbáljuk teljesen kiiktatni életünkből, vagy legalábbis minél jobban mérsékelni a használatát a gyártási folyamatoknál.

Külön ágazatok épültek már ki arra, hogy kifejezetten 100%-ban BPA-mentes termékeket árusítsanak.
Ezt a jelölést az értékesítők jól láthatóan feltüntetik áruikon, így már szinte bárki bárhol belefuthat ilyen jellegű kínálatba.

A fent leírtak alapján jól látszik, a "BPA-MENTES" nem csak egy hangzatos marketing szöveg, hanem egy egészséget és persze nem utolsósorban a bolygó teljes élővilágát megóvó dologról beszélhetünk esetében.
A mi cégünk is igyekszik ezt az „öko-trendet” követni és termékpalettánk között csak és kizárólag 100%-ban BPA-mentes termékeket kínálni.

Legyen szó akár kulacsokról, akár termoszokról, akár cukornádból készült bioműanyag háztartási eszközökről vagy éppen szívószálakról, mind-mind ezt a speciális jelzőt tudhatják magukénak.

BPA mentes

Először is tisztázzuk le, mit jelent az a kifejezés, hogy ökológiai lábnyom?!

Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a Földön. De mik is ezek valójában? Ide sorolhatjuk étrendünket, víz- és energiafogyasztásunkat, közlekedési szokásainkat, lakhelyünket, ruháinkat, használati tárgyainkat és mindezeknek a keletkezett hulladékait. Tehát az ökolábnyom ennek függvényében jelzi, hogy életvitelünknek mekkora a területigénye, és mennyire terheli meg a természeti környezetet.
Számítások alapján minden emberre 1,7 globális földhektár jutna. Azonban már 2007-ben elérte a 2,7 gha/főt ez az érték.

Nem nehéz belátni, hogy jóval nagyobb az ökológiai lábnyomunk, mint a Föld biokapacitása.
Némi odafigyeléssel jelentősen csökkentheted Te is lábnyomodat!

Számtalan lehetőséged van erre (gyalogos vagy kerékpáros közlekedés, napenergia használata, vegyszermentes takarítás stb-stb).

Mi most napjaink egyik legégetőbb problémájára szeretnénk kitérni egy kicsit, ami nem más, mint a műanyag termékek, köztük főképp a PET palackok gyártása és természetbe kerülése.
Évente több millió tonna műanyag hulladék gyártása megy végbe, melyeket egyszeri használat után dobunk is el. Ezek lebomlási ideje több száz év, így ha nem megfelelően van tárolva és feldolgozva, csak gyűlik és gyűlik a szemétlerakókban vagy rosszabb esetben az óceánokban, erdőkben stb.
Ezek az ártalmas anyagok rendkívüli mértékben károsítják Földünket.

Ha az egyszer használatos, eldobható műanyag eszközök helyett átváltasz egy környezetbarátabb alternatívára, azzal már Te is sokat tehetsz szeretett bolygónk megóvásáért és élhetőbbé tételéért.

A lehetőségek tárháza ma már óriási. Szinte nincs olyan termék, aminek ne lenne „zöld” verziója.
BIODORA ÉS DORAS termékeink között mi is igyekszünk minden eshetőségre megoldást kínálni.

Ökológiai lábnyom