Hogyan csökkentsük ökológiai lábnyomunkat?


Ökológiai lábnyom

Először is tisztázzuk le, mit jelent az a kifejezés, hogy ökológiai lábnyom?!

Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a Földön. De mik is ezek valójában? Ide sorolhatjuk étrendünket, víz- és energiafogyasztásunkat, közlekedési szokásainkat, lakhelyünket, ruháinkat, használati tárgyainkat és mindezeknek a keletkezett hulladékait. Tehát az ökolábnyom ennek függvényében jelzi, hogy életvitelünknek mekkora a területigénye, és mennyire terheli meg a természeti környezetet.
Számítások alapján minden emberre 1,7 globális földhektár jutna. Azonban már 2007-ben elérte a 2,7 gha/főt ez az érték.

Nem nehéz belátni, hogy jóval nagyobb az ökológiai lábnyomunk, mint a Föld biokapacitása.
Némi odafigyeléssel jelentősen csökkentheted Te is lábnyomodat!

Számtalan lehetőséged van erre (gyalogos vagy kerékpáros közlekedés, napenergia használata, vegyszermentes takarítás stb-stb).

Mi most napjaink egyik legégetőbb problémájára szeretnénk kitérni egy kicsit, ami nem más, mint a műanyag termékek, köztük főképp a PET palackok gyártása és természetbe kerülése.
Évente több millió tonna műanyag hulladék gyártása megy végbe, melyeket egyszeri használat után dobunk is el. Ezek lebomlási ideje több száz év, így ha nem megfelelően van tárolva és feldolgozva, csak gyűlik és gyűlik a szemétlerakókban vagy rosszabb esetben az óceánokban, erdőkben stb.
Ezek az ártalmas anyagok rendkívüli mértékben károsítják Földünket.

Ha az egyszer használatos, eldobható műanyag eszközök helyett átváltasz egy környezetbarátabb alternatívára, azzal már Te is sokat tehetsz szeretett bolygónk megóvásáért és élhetőbbé tételéért.

A lehetőségek tárháza ma már óriási. Szinte nincs olyan termék, aminek ne lenne „zöld” verziója.
BIODORA ÉS DORAS termékeink között mi is igyekszünk minden eshetőségre megoldást kínálni.