Éhség vagy szomjúság? Te is összekevered őket?


Éhség vagy szomjúság

Veled is előfordult már, hogy amint megérezted gyomrod korgását, egyből valami harapnivalóhoz nyúltál? Sokan nem tudják, de az éhségérzet gyakran összetéveszthető a szomjúságérzettel. Ez a 2 érzés nagyon hasonló egymáshoz és gyakran ugyanazokkal a „tünetekkel” jár. Ráadásul az agy ugyanazon része (hipotalamusz) felelős mindkét érzet jeleinek értelmezésért. Klinikai vizsgálatok alapján kimutatták, hogy az emberek 37%-a tévesen ítéli meg azt, hogy a 2 érzés közül éppen melyik kerítette hatalmába.


Általános tünetek
Néhány általános éhségtünet lehet: üresség érzet a gyomorban, gyomor korgása, szédülés, fejfájás, ingerlékenység, koncentráció hiánya, hányinger.
A szomjúság jelei: száraz bőr, száraz szem, fokozott pulzusszám, fejfájás, hányinger, szédülés, lassúság, sötét vizelet.
Jól látszik, sok az átfedés a 2 érzet között. Sőt a szomjúság esetében szinte minden tünet előfordulhat, ami az éhségnél megjelenik. Az átfedő tünetek könnyen téves diagnózishoz vezethetnek, nehéz tehát meghatározni, melyik áll fenn valójában. Ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha tudatosan odafigyelünk magunkra és arra, mit fogyasztottunk és milyen mennyiségben aznap.

 

Néhány tipp az éhség/szomjúságérzet elkerülésére

  • Ne várd meg, míg megszomjazol, hisz az már a dehidratáltság jele. Igyekezz egész nap rendszeresen, kellő mennyiségű folyadékot fogyasztani, hogy ne alakuljon ki a szomjúságérzet. Erre akár beállíthatsz telefonodon óránként riasztást, így mindig figyelmeztetni fog, ha eljött az idő a folyadékpótlásra.
    Nagy segítségedre lehet ebben egy saját kulacs vagy termosz, mellyel mindig magad mellett tarthatsz kellő mennyiségű folyadékot, ha pedig kifogy, egyszerűen csak újratöltöd.
    Azt, hogy mennyi folyadékra van egy embernek szüksége átlagosan és milyen jótékony hatásai vannak a megfelelő folyadékbevitelnek, arról előző blogbejegyzésünkben olvashatsz!
  • Figyelj a tested jelzéseire! Az „éhség” első jeleinél ne nyúlj azonnal a közeledben lévő nasihoz, vagy ne nyisd ki a hűtőt azzal a céllal, hogy most tele tankolod magad valami finomsággal! Első körben igyál pár pohár vizet vagy bárminemű folyadékot és várj 15 percet! Ha valóban éhes voltál, akkor egy enyhe gyomorfájdalmat érezhetsz, míg ha csak szomjas voltál, elégedettségérzet lesz úrrá rajtad.
  • Amint valóban éhségérzet jelenik meg, válassz vesebarát ételeket! Rostban gazdag, alacsony zsírtartalmú, magas antioxidáns tartalmú ételeket, mint pl. az alma, bogyós gyümölcsök, szőlők stb.
  • Aludj eleget! Bizony ám…az alvás az éhségérzetünkre is hatással van, hiszen a kevés alvás növeli a ghrelin hormon szintjét (ami az éhségért felelős), míg a megfelelő mennyiségű pihenés a leptin hormonok (jóllakottságért felelős) növelésében segít


Ha fogyni szeretnél, figyelj oda ezekre
Ha fogyni szeretnél, akkor is jó, ha észben tartod ezeket a tanácsokat, hiszen megkíméled magad egy felesleges falórohamtól, ráadásul, ha a megfelelő érzést elégíted ki, azzal számos pozitív hatást érhetsz el szervezetedben.
Sokan nem is csak akkor esznek vagy isznak, ha éhesnek/szomjasnak érzik magukat, hanem csak egyszerűen az ízek élvezete miatt, vagy éppen mert unatkoznak, esetleg mert arra gondolnak, nemsoká úgyis megéheznek/megszomjaznak. Ezek azonban akár súlyos következményekkel járhatnak, hiszen ha pl. több kalóriát viszünk be a nap folyamán, mint amennyire testünknek szüksége lenne, akkor – valószínűleg nem mondunk újdonságot – elhízhatunk.
Egy tanulmány szerint a felnőttek körében a nem megfelelő hidratáció magasabb testtömeg-indexhez (BMI-index) társul. A kutatók azt feltételezték, hogy azoknak az egyéneknek, akiket a BMI-diagram szerint elhízottnak minősítenek, nehezebb lehet hidratált állapotban maradni.

Kalóriadús italok, folyadékkal teli élelmiszerek
A képet tovább bonyolítja, hogy sok étel vizet is tartalmaz, míg egyes italok kalóriában gazdagok lehetnek. A vízzel teli ételek (egyes gyümölcsök, zöldségek vagy levesek) fogyasztása ugyan segíthet a szomjúság és az éhségérzet leküzdésében is, viszont az italok nem elégítik ki az égségérzetet, még akkor sem, ha kalóriában bővelkednek.
Az éhségérzet fokozatosan növekszik az utolsó étkezés óta eltelt idő növekedésével. Az, hogy milyen korán kezded el érezni az éhséget, természetesen függ attól, hogy mennyi és milyen összetételű táplálékot vittél be szervezetedbe. De ha gyanúsan hamar tör rád az éhségérzet, vélhetőleg szomjúsággal állsz szemben. Ilyenkor, - ahogy fentebb is tanácsoltunk -, fogj egy poharat, és kortyolgass el belőle pár adag friss vizet, vagy valami finom italt!


Sóvárgás vagy valódi éhség
Ha valóban éhes vagy, bármilyen szilárd étel eltelítheti gyomrodat, azonban ha nem laksz jól bármitől, akkor valószínűleg csak egy bizonyos ételtípus után sóvárogsz. Ez esetben sokszor valamiféle vitamin- vagy ásványianyag hiány állhat a háttérben. Ez laboratóriumi vizsgálatokkal könnyedén kideríthető.

 

Érzelmi éhség
Abban az esetben, ha sem az evés, sem az ivás nem elégíti ki sóvárgó vágyaidat, akkor gyanakodni lehet arra, hogy a valódi éhség helyett érzelmi éhséget tapasztalsz, vagyis valamiféle érzelmi hiányban szenvedsz, valami hiányt szeretnél pótolni az étkezéssel.
Ez a téma már szakorvosi véleményt és kezelést igényel, így tehát ha erről van szó, minél előbb fordulj egy megbízható szakemberhez, aki segíthet megoldani az esetleges lelki problémáidat!

 

Figyelj tehát oda magadra, vedd észre tested jelzéseit és legfőképp előzd meg a kialakuló éhség- vagy szomjúságérzetet megfelelő prevencióval!