Termosz fajták


Termosz fajták

Ha termoszokról beszélünk, érdemes előbb arra kitérni, hogy étel- vagy ital tárolására szeretnénk vásárolni őket.
Nem mindegy, hiszen értelemszerűen más formájú és méretű termosz szükséges ételeinkhez és más az italokhoz.

Mint arról korábbi blogbejegyzésünkben már írtunk, a termoszok működési elve a vákuumos technológián alapszik. Dupla falai között vákuum található, így a hő nem képes áramolni közöttük, ezáltal tartva a termosz belsejében tárolt ételek/folyadékok hőmérsékletét akár hosszú órákon keresztül.

Eleinte hőmegtartó palackokat kezdtek el gyártani, de hamar felismerték a lehetőséget egy ételtároló termosz megalkotásában is. Hiszen miért csak szomjoltóink hőmérsékletét akarnánk megőrizni, ha ezt megtehetjük főtt ételeinkkel is?
A legjobb hőmegtartó képességgel a rozsdamentes acélból készült termoszok rendelkeznek. Ezek a típusok élelmiszer tárolására alkalmas 18/8-as minőségű inox termékek, melyek semmilyen módon nem károsítják az egészséget, ráadásképp BPA-mentesek is, így nem tartalmaznak káros vegyületeket.

Ételtároló termoszok
Az ételtároló vagy ételhordó termoszokat főképp meleg főételek, levesek tárolására alkották meg.
Azok számára, akik szeretnek túrázni és a környéken nincs lehetőség étterembe vagy élelmiszerüzletbe betérni; vagy akik csak egyszerűen a házi kosztot preferálják, és jobban szeretik az otthonról vitt, saját kezűleg készített ételeket fogyasztani, azok számára egy ilyen termék tökéletes választás lehet.

 

Ételhordók levesekhez
Léteznek speciális, levesekhez való termoszok, melyek hengeres formával rendelkeznek.
Zárófedelükben szilikon tömítőgyűrű található, mely 100%-os szivárgásmentességet biztosít számára, így a rázkódások közepette sem kell amiatt aggódni, hogy a leves kifolyna táskánkba, hátizsákunkba.
Ezek a termoszok 0°C és 100°C közötti hőmérsékletű élelmiszer tárolására alkalmasak.

 

Webáruházukban többféle űrtartalmú terméket árusítunk - a 300ml-estől egészen a 750 ml-esig -, hogy mindenki megtalálja a számára legoptimálisabb darabot. Ez által 1 vagy akár több adag leves is magunkkal vihető, így megoszthatjuk laktató finomságunkat egy családtagunkkal vagy akár a párunkkal.

 

Webshopunk különlegessége az összecsukható kanálkát tartalmazó termosz, mely a tetejében kapott helyet. Így nem szükséges pluszban evőeszközt magunkkal vinni, mindig kéznél lesz és még csak plusz helyet sem foglal táskánkban, hiszen a kupak alatt bújik meg.

 

Ételhordók szilárd főételekhez
Az úgynevezett ételhordó termoszok téglalap formával rendelkeznek, melyeket kifejezetten szilárd ételekhez terveztek. Ezek az előbbi típushoz képest tetejükön 2 plusz csattal rendelkeznek.
Levestartó társához hasonlóan szintén 0°C és 100°C közötti hőmérsékletet bír el.
1 vagy 2 szintes verzióban kaphatók, mellyel igény szerint 1 vagy 2 adag főétel is magunkkal vihető egyszerre.

 

A hagyományos, 100%-ban rozsdamentes acélból készült ételes termosz mellett kapható bioműanyag tetővel rendelkező darab is. Ez szinte mindenben megegyezik a tetőtől talpig inox verzióval, viszont plusz jellemzője, hogy az áttetsző tetőn keresztül láthatóvá válik a benne tárolt ételmennyiség. Ez a tulajdonság akkor lehet hasznos, ha egyszerre több ember ételadagjait visszük magunkkal és ebédhez készülődvén nem szeretnénk egyesével kibontogatni a dobozokat. Elég csak felülről rápillantani és máris láthatjuk, kinek az ebédje található benne.

Italtároló termoszok
Most pedig beszéljünk a mindenki által jól ismert, italtárolásra alkalmas termoszokról vagy más néven palackokról.
Szinte nincs olyan ember, akinek élete során ne lett volna legalább 1 saját termosza, vagy legalább valamelyik családtagja ne rendelkezett volna egy ilyennel. Világszerte rendkívül népszerű és a környezettudatos életszemlélet miatt egyre nagyobb teret hódít.
Legyen szó akár sportolásról, akár túrázásról vagy munka-, esetleg iskola idő alatt szeretnénk szomjunkat oltani, minden esetben tökéletes társunk lehet egy termosz.
Bárhol, bármikor jól eshet egy nyári meleg napon egy jó kis hűsítő szomjoltó, vagy a téli hidegben egy forró, élénkítő ital.
Egy rozsdamentes acél termoszba töltött 8°C-os ital 10 óra alatt csupán 14 °C-ra melegszik fel; míg egy 75°C-os forró ital ugyanennyi idő elteltével csak 50°C-ig hűl le.
Jól látszik hát, egy ilyen palackkal a kezünkben egész nap élvezhetjük a beletöltött folyadékok hűsítő vagy éppen melengető hatását.


Típusok
Típusukat tekintve különböző szempontokat vizsgálhatunk meg.
Űrtartalmuk alapján az egészen kicsi, 350 ml-es verziótól, a nagy, 1 literes verzióig kaphatók.
Fajtájukat illetően léteznek termoszbögrék, melyek 1 adagnyi frissítőre elegendők. Ezekbe többnyire kávét szokás tölteni, hogy munka közben gyorsan és hatékonyan energetizálhassuk magunkat.
A bögréken kívül pedig ott vannak az inox palackok, melyekbe több ivásra elegendő szomjoltót tölthetünk.

 

Funkciók
A hagyományos, felfelé keskenyedő termoszok fő funkciója a hőmegtartás.
De ezen kívül találkozhatunk olyan termékekkel, amik valami plusszal rendelkeznek.
Ilyenek pl. az ún. retro termoszok, melyek formájukat tekintve a régi időkre emlékeztetnek, olyanok, akár egy tejhordó. Ezen kívül tetejükön egy fülecske található, mely lehetővé teszi, hogy könnyedén ráakaszthassuk őket hátizsákunkra.

 

Üvegtermoszok
Nem mehetünk el szó nélkül az üvegtermoszok mellett sem, hiszen végtére ezek is rendelkeznek hőmegtartó képességgel.
Ezeknél a típusoknál kupakjukat tekintve vannak a hagyományos, csavaros kupakos verziók; valamint az egykezes kupakos változatok, mely által rendkívül gyorsan és egyszerűen hozzáférhetünk a termoszokban tárolt folyadékhoz, még akkor is, ha csak egy kezünk áll rendelkezésre éppen.


Megjelenés
Talán a megjelenés az, amely tekintetében a lehetőségek tárháza szinte végtelen.
Számos szín, minta közül válogathatunk ma már. Mindenki megtalálhatja a stílusához és egyéniségéhez leginkább passzoló darabot.
Az egyszínűektől, a színes mintázattal ellátott palackokig található minden, mi szem-szájnak ingere.
Vicces, jópofa, gyerekeknek szánt, csillagjegyekkel mintázott, állatos, sport tematikájú, feliratos és még megannyi érdekes és egyedi mintázat várja, hogy gazdára leljen. Akár egyszerre több darabot is beszerezhetünk, így minden szettünkhöz, minden körülményhez különböző külsejű termoszt választhatunk. Vagy hangulatunktól függően vehetjük magunkhoz azt a darabot, ami leginkább tükrözi akkori hangulatunkat, leginkább passzol pillanatnyi lelkivilágunkhoz.